Published On: Pet, lis 17th, 2014

Sve je moguće, pa da i SDA ne bude u vlasti

”Dolazi u obzir da se nanovo ujedine protiv nas i da pokušaju izostaviti SDA, ali to bi bila krajnje opasna avantura”, izjavio je dopredsjednik SDA i novi-stari član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za agenciju Anadolija.

”Ja želim danas poslati takvu poruku, jer neki pokušavaju razmišljati u tom smjeru. Neka na vrijeme stanu i neka poštuju narodnu volju”, rekao je Izetbegović i dodao kao je SDA ”kičma političkog života, koja je uradila temeljne stvari za ovu zemlju i koja je nakon što je na prošlim izborima bila treća, ovaj put prva”.

Srbija kao uzor

Izetbegović je istaknuo kako će SDA predvoditi čelne pozicije na državnoj i federalnoj razini, ali i u većini županija, te podsjetio kako je to stranka koja je po mnogočemu prva u BiH.

”SDA je prvoosnovana stranka u Bosni i Hercegovini i na mnoge načine prva stranka. Sigurno po povijesnim zaslugama, po tome da je vodila najbitnije procese u BiH je prva stranka. Narod s vremena na vrijeme želi vidjeti alternativu. Iskušali su je posljednjih osam godina i imali smo jedan reformski zastoj, nazadak u ekonomiji i narod se vraća k SDA”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o budućoj politici, rekao je kako je sazrelo vrijeme da se na zreliji način pristupi sudbini i budućnosti Bosne i Hercegovine od strane svih bitnih političkih faktora u zemlji i da je „pred nama vrijeme jednog sazrijevanja, poput onoga u Srbiji“.

Prema Izetbegovićevim riječima, postizborno razdoblje u BiH je pravi trenutak da se napravi prava agenda pitanja koja su u korist svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini i ”mislim da će ovaj put mnogo brže ići sastavljanje koalicija”.

”Bosna i Hercegovina neće praviti korake unazad, nikakve nove entitete i neće biti podjela u njoj”, poručio je Izetbegović.

Karte na stolu

No, iako je SDA ”pomeo” ovogodišnje izbore, rast SBB i dobar rezultat DF i HDZ BiH, otvorili su mnogo opcija.

Dnevni avaz tako piše kako pad SDP-a te nestanak sa scene nekih manjih stranaka ide u prilog bržem formiranju vlada te manjem prostoru za trgovinu mandatima.

No, sarajevske novine navode kako odnos snaga pobjedničkih stranaka ne jamči lagan pregovarački proces formiranja koalicija.

”Novo Vijeće ministara BiH moći će se formirati bez svake od stranaka, osim HDZ-a BiH, koji ima većinu u hrvatskom korpusu. Što se ostalih tiče, sve je otvoreno. Iz RS-a i SNSD i SDS imat će vjerojatno kapacitet da samostalno uđu u državnu vlast”, navodi Avaz dodajući kako su kada je riječ o bošnjačkom korpusu, sve karte na stolu, ali da nijedna stranka ne može osigurati dovoljan broj glasova samostalno, bez koaliranja s najmanje jednim partnerom.

”SDA je osvojila najviše mandata, ali će morati koalirati ili sa SBB-om, DF-om, ili čak sa SDP-om. Istovremeno, postoji opcija koalicija po tri stranke koje bi onda dale malo širu poziciju. Tako bi novo Vijeće ministara BiH mogla formirati neka četvorka, petorka ili šestorka”, navodi Avaz dodajući kako je neizvijesno formiranje vlasti i na federalnoj razini gdje SDA, unato tome što ima najviše mandata, neće biti u poziciji samo s HDZ-om BiH formirati federalnu Vladu.

Dakle, i tu su otvorene opcije za uspostavu vlasti na temelju koalicije dvije ili tri stranke. Mali broj mandata koji su osvojile tzv. male stranke, skoro da je primorao veće političke stranke da koaliraju između sebe.

”Većinu od najmanje 50 zastupnika u Zastupničkom domu FBiH moći će imati samo koalicija u kojoj će biti ili SDA – DF sa HDZ-om BiH, ili SDA – SBB sa HDZ-om BiH, ili SBB – DF sa HDZ-om BiH, ili pak sve četiri stranke zajedno”, navodi Dnevni avaz.

Biranje partnera

Politički lideri, s druge strane, oprezni su kada je u pitanju isticanje koalicijskih partnera. Dragan Čović, koji je rekao kako bismo novu vlast mogli imati do Nove godine, ne isključuje koaliranje ni sa SBB-om, ali ni sa DF-om.

”SDA je dobila legitimitet kod bošnjačkog naroda i to je partner s kojim želimo razgovarati, za sve odnose na svim razinama vlasti, a što se mene tiče, mislim da mjesta ima i za sve one koji na sličan način gledaju budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović istaknuvši kako je to ”prije svega Fahrudin Radončić”.

”A zašto ne Željko Komšić? Ako je bošnjački narod u tolikom broju dao potporu DF-u, tko sam ja da razvrstavam na neke dobre ili loše”, rekao je Čović.

S druge strane, DF i Željko Komšić navode kako se neće prodavati za ulaženje u vlast.

Predsjednik Demokratske fronte rekao je, kada je riječ o koalicijama, on nije nikoga od stranaka kontaktirao, a niti je dobio poziv od pobjedničkih stranaka.
“Nama vlast nije nužna, nećemo to po svaku cijenu ni zbog naših birača, ni zbog nas samih. Izborni pobjednici vuku prve poteze, ali ako je to priča kao i do sada, tebi Elektroprivreda, meni Telecom, onda hvala, mi u tome nećemo sudjelovati”, rekao je Komšić.

Fahrudin Radončić, koji je vodio otvoreni rat sa SDA, nakon izbora izjavio je kako je rano govoriti o koalicijama.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare