Published On: Sri, lip 30th, 2021

SVE JE JAČA JEKA KOSTIJU ZLOSTAVLJANE DOMORODAČKE DJECE: Kanada od srama neće slaviti nacionalni praznik

Nakon otkrića stotina tijela u neoznačenim grobovima u bivšim školama za autohtonu djecu, zajednice širom Kanade otkazuju ili mijenjaju planove proslave državnog praznika Dana Kanade u četvrtak, povećavajući pritisak na premijera Justina Trudeaua da otkaže nacionalne proslave.

U utorak je održana i komemoracija za 751 dijete čiji su posmrtni ostaci pronađeni na mjestu nekadašnjeg crkvenog internata​​​​​​​​​​​​​. ​

Ukupno 139 crkvenih internata u Kanadi, koje je Katolička crkva otvorila 1800-ih godina u ime kanadske vlade, bila su mjesta u kojem se nalazilo više od 150.000 autohtone djece koja su prisilno oduzeta od njihovih porodica. Posljednja takva škola je zatvorena 1997. godine.

Niti jedno tijelo iz dvije škole nije ekshumirano, pa još nema naznaka kako su i kada umrli, ali Komisija za istinu i pomirenje utvrdila je da su bolesti, pothranjenost i fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje bili široko rasprostranjeni u takvim školama.

Desetljećima su obitelji bile prisiljene slati svoju djecu u internate kako bi ih asimilirali, što je nacionalna Komisija za istinu i pomirenje 2015. utvrdila kao pokušaj da se unište njihove kulture. Otkrivanjem tijela u dvije škole u zapadnoj Kanadi, od kojih većina pripadaju djeca, mnogi pripadnici autohtonih zajednica i njihove vođe kažu da je u ovom trenutku neprimjereno slaviti zemlju koja stoji iza sistema, prenosi Hayat.

Obilježavanje Dana Kanade smatra se nevažnim za sve živote djece koja su izgubljena i podstičemo sve da razmotre cijenu koju su ta djeca morala platiti od strane kanadske vlade – rekao je čelnik Bobby Cameron iz Saskatchewan federacije suverenih domorodačkih naroda, piše New York Times.

Dan Kanade obilježava se svake godine na 1. srpnja, a obilježava se događaj iz 1867. godine kada su se tri britanske kolonije udružile i formirale ono što je sada poznato kao Kanada.

Mnogi domoroci nikada nisu obilježili Dan Kanade i svoje kanadsko državljanstvo vide kao nešto što im je nametnuto.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x