Published On: Uto, velj 19th, 2013

Sve dok se i zadnja šuša iz Zagreba otresa na temu BIH, od Mesića pa nadalje, oglašavat ću se i ja

Portal Hum.ba donosi razgovor sa dr.sc. Ninom Raspudićem,  eminentnim političkom analitičarom, akademskim profesorom i osobom koja je zadnjih godina u javnom i medijskom životu poznata po britkim komentarima, i koji je više-manje uspješno srušio nagomilane stereotipe o Hercegovcima. Iako i dan  danas jedan dio Hercegovaca uporno u svom primitivizimu  inzistira ostati dio tog stereotipa mnogi mu skidaju kapu što je konačno netko pokazao i drugačije lice Hercegovine, ono lice koje mnogi nisu željeli vidjeti, naročito ne političko Sarajevo, budući da je Hercegovini, kao i cijeloj  HercegBosni u očima RH javnosti bila namjenjena slika primitivne  i zločinačke zemljice koju je potrebno što prije zaboraviti i u kojoj RH nema čiste prste. Taj kompleks koji se preko Mesićevih mandata i medija 8 godina uspješno plasirao na liniji Zegej Sarajevo danas poprima i drugu stranu priče. Raspudić je široj publici poznat kao jedan od sudionika HRT-ove emisije „Peti dan“, a za portal Hum.ba govori o sebi, političkim ambicijama, rodnom Mostaru i Hercegovini, a dotaknuli su se i drugih aktualnih tema iz dnevne i političke svakodnevnice

Za početak recite nam  otkrijte  koja vas tri epiteta najbliže definiraju?

Svaki čovjek je identitetski složeno, višedimenzionalno biće, pa odgovor nije lak i ovisi o kontekstu u kojem se pitanje postavlja. A i teško mi je definirati samoga sebe, jer bi se onda raspolutio na onog koji definira i onoga koji je definiran pa ne bih više ni znao koji sam. To treba pitati druge.
nino raspudic2
Hercegovac ste u Zagrebu. Kako komentirate izjave „Lako je njemu iz Zagreba pričati o Hercegovini i Bh. Hrvatima“?
Zašto lako? Imam pravo govoriti i o Filipinima, ako su moji uvidi u tu temu dovoljno kvalitetno argumentirani, a kamoli o Mostaru i Hercegovini. Sve dok se i zadnja šuša iz Zagreba otresa na tu temu, od Mesića pa nadalje, oglašavat ću se i ja.
Evo nešto aktualno. Kako komentirate  prepucavanja između “ljevice i desnice” oko zdravstvenog odgoja i najnoviji zahtjev udruge GROZD koja traži da Milanović smjeni Štulhofera,Jovanovića  i Filipovića?       
Cijeli problem je nastao nedemokratskim i nestručnim nametanjem svima nečega što se neupućenima prezentira kao “znanost”, a u biti je ideologija izrazite manjine. Najveći krivac za cijelu situaciju oko oktroiranog je resorni ministar.
Koje je vaše mišljenje o pontifikatu Benedikta XVI.? U kojem bi smjeru trebala ići katolička crkva?
Benedikta XVI smatram velikanom, i u duhovnom i u intelektualnom pogledu. Ja nisam ni pozvan ni kompetentan reći u kojem smjeru bi trebala ići Crkva, Duh Sveti se dugoročno brine za to.
 
Recite nešto o uvijek aktualnoj temi- Mostar vaš rodni grad, lijeva i desna obala … Jeste li nostalgični za „prijeratnim Mostarom“?
Kao što je današnji dan dijete jučerašnjeg, tako je i današnji Mostar dijete prijeratnoga. Mogu imati nostalgiju za gradom kao uređenom sredinom. Mostar ima veliki prirodni i ljudski potencijal, utoliko je veća šteta što je već dva desetljeća u političkoj blokadi. Nadam se da će glavni politički akteri u gradu smoći dovoljno razuma i dobre volje i naći neki kompromisni okvir u kojem će grad konačno profunkcionirati kao uređena sredina.
Član ste ekipe „Petog dana“. Možete li  komentirati to da gledatelji često ističu da voditeljica previše ističe lijeve stavove  i Vas „napada” kao nekog desničara. Ukratko, uživate li u toj emisiji?
Prema komentarima vidim da je u startu kod većine gledatelja došlo do nesporazuma. Emisija je koncipirana kao razgovor pet ravnopravnih sugovornika, od kojih jedna sugovornica preuzima i ulogu voditelja, tako da kolegica Čakardić nije tu samo da postavlja pitanja već i da sudjeluje u diskusiji, što i čini. Volim raspravu i uživam u emisiji.

S obzirom na veliki broj nezaposlenih ,pogotovo mladih mnogi stručnjaci smatraju da je razina apatije među građanima prevelika, usprkos svim razmjerima krize.Očekujete  li  socijalne nemire i je li  rješenje apatija ili bunt? Pogotovo ako je taj bunt bez jasno artikuliranih ciljeva,vodstva.

Ne vidim nikakav potencijal za bunt, a ni smisao samog bunta. Trebaju nam kvalitetne, konstruktivne alternative, sam bunt ionako ne rješava ništa.
Imate li političkih ambicija?
I samo sudjelovanje u javnoj raspravi o važnim društvenim temama je vid politike u širem smislu. Mislim da u tom pogledu mogu biti korisniji društvu nego kroz dnevnu politiku tako da dnevnopolitičkih ambicija nemam.
Za kraj nešto opuštenije. Recite nam kako provodite slobodno vrijeme, koji su vam hobiji, najdraži film, knjiga,glazba, navijanje …
Slobodno vrijeme provodim odgovarajući na intervjue, teško mi je izdvojiti najdraži film i knjigu, previše je toga. Glazbu, što sam stariji, slušam sve manje, a Zrinjski je bez konkurencije u mom navijačkom svijetu.
hum.ba