Published On: Thu, Sep 21st, 2017

Sve članice EU-a odobrile dodatne sankcije Sjevernoj Koreji

Dvadesetosam članica Europske unije dale su u četvrtak zeleno svjetlo za usvajanje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji u odgovoru na njezin nuklearni pokus, prema više diplomatskih izvora. Te sankcije će nadopuniti sankcije koje je UN odredio prošlog tjedna i trebale bi sadržavati potpunu zabranu europskim tvrtkama da izvoze naftu u Sjevernu Koreju i da tamo ulažu, prema dva diplomatska izvora, prenosi AFP

Europljani također žele dodati nove sjevernokorejske osobe, poduzeća i institucije na njihovu “crnu listu”, što bi trebalo dovesti do zaleđivanja njihove imovine u EU i zabranu ulaska na teritorij unije.

Veleposlanici 28 zemalja članica su se složili s tim sankcijama čije formalno usvajanje bi moglo nastupiti na sljedećem sastanku europskih ministara vanjskih poslova 16. listopada, prema diplomatskim izvorima.

EU također planira sniziti granicu iznosa za slanje tekućeg novca u Sjevernu Koreju, koji sada iznosi 15.000 eura i traži od Europske komisije da produži popis luksuznih prozvoda čiji je izvoz zabranjen u tu zemlju.

Na ‘crnoj listi’ EU danas se nalazi 104 osoba i 59 sjevernokorejskih tvrtki čija imovina je zaleđena u EU i koji ne mogu dobiti vize za EU.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u četvrtak da je Kineska središnja banka naredila svojim bankama da prekinu trgovinu sa Sjevernom Korejom i pozdravio ‘vrlo hrabru i neočekivanu mjeru pritiska’ protiv nuklearnih težnji Pyongyanga.

Predsjednik Trump je potpisao uredbu kojom se otvara put za sankcije osobama i tvrtkama koje financiraju i omogućuju trgovinu sa Sjevernom Korejom.