SVE BOŠNJAČKE STRANKE UJEDINJENE OKO PITANJA REFERENDUMA U RS: Nikšić, Komšić i Radončić: Branit ćemo BiH po mjeri svih građana

Predsjednici Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost i Socijaldemokratske partije BiH nakon međusobnih konsultacija objavili su sljedeću izjavu o odluci parlamenta  RS o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH:

-Smatramo odluku i eventualno provođenje referenduma fundamentalnim kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

-Ova odluka je izravno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i agencije i institucije nadležne za zaštitu ustavnog poretka i provođenje zakona imaju obvezu reagirati i spriječiti njeno provođenje.

-Održavanje referenduma bio bi nasrtaj na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i institucije i tijela zadužena za odbranu integriteta i suvereniteta države imat će obvezu spriječiti njihovo podrivanje.

-Osuđujemo pokušaje dijela političkih stranaka, ponajprije onih okupljenih oko Milorada Dodika, da ekonomsku krizu koju su izazvali svojim kriminalom i korupcijom riješe tako što će građane ove zemlje ponovo gurnuti jedne na druge.

-Najoštrije ćemo se boriti protiv nastojanja SNSD-a i njegovih koalicijskih partnera da izazovu nasilje samo u cilju očuvanja vlasti.

-Dijelimo nezadovoljstvo radom dijela pravosudnog sustava Bosne i Hercegovine koji se često ponaša kao instrument u rukama jedne političke partije, ali ćemo učinit sve da spriječimo klizanje Bosne i Hercegovine u nasilje.

-Branit ćemo, kao što smo to uvijek radili, Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njenih građana, koji žele da ovdje žive u miru i prosperitetu.

-Ostajemo otvoreni za dijalog s onim političkim faktorima koji žele graditi miroljubivu budućnost i zajednički život svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Izjavu koju je prenio Dnevni avaz, potpisali su Željko Komšić, predsjednik DF-a, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a./HMS/