Published On: Sub, pro 11th, 2021

SVAŠTA: Njemačku trese najteža inflacija još od 1992. godine

Godišnja inflacija u Njemačkoj u studenome je premašila pet posto, ponajprije zahvaljujući niskoj poredbenoj osnovici i višim cijenama energije i hrane, potvrdili su u petak najnoviji podaci Destatisa.

Potrošačke cijene u studenome su porasle 5,2 posto na godišnjoj razini, nakon 4,5-postotnog rasta u listopadu, objavio je njemački statistički ured, u skladu s prvom procjenom s kraja studenog.

”Stopa inflacije porasla je šesti put zaredom i u studenome je dosegnula najvišu razinu u ovoj godini”, rekao je predsjednik Destatisa Georg Thiel.

”Viša stopa inflacije izmjerena je prije gotovo 30 godina. U lipnju 1992. godine iznosila je 5,8 posto”, dodao je.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene pale 0,2 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u listopadu, ponajprije zahvaljujući sezonskom padu cijena paket-aranžmana, za 21,6 posto. Cijene energenata porasle su 1,8 posto, a hrane 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koja se koristi radi lakše usporedbe s drugim zemljama EU-a, u studenome je dosegnula šest posto i najviša je od 1992. kada je dosegnula rekordnih 6,2 posto. U listopadu iznosila je 4,6 posto, prenosi Hina.

Brojni razlozi visoke inflacije u najvećem europskom gospodarstvu od srpnja ove godine uključuju niske cijene u prošloj godini koje su rezultirale niskom poredbenom osnovicom, objašnjavaju u Destatisu.

Ukazuju i na sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) u drugoj polovini prošle godine i nagli pad cijena proizvoda od mineralnog ulja prije godinu dana.

Na godišnjoj razini cijene energije poskočile su u studenom 22,1 posto, nakon 18,6-postotnog skoka u mjesecu ranije. Cijene lož ulja više su nego udvostručene, a motorno gorivo poskupjelo je više od 40 posto.

Naknada za CO2 uvedena početkom godine također je utjecala na rast cijena energije, napominje njemački statistički ured.

Rast cijena hrane na godišnjoj je razini ubrzao na 4,5 posto, sa 4,4 posto u listopadu, a rast cijena usluga s 2,4 na 2,8 posto, objavio je Destatis.

Sve brojke podudaraju se s procjenama Destatisa objavljenima 29. studenoga.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bleda
Bleda
8 mjeseci prije

Ah što mi ih je žao.

Bleda
Bleda
Šta ti kažeš na ovo?  Bleda
8 mjeseci prije

Možete misliti kako je kod nas?