Svaki treći stanovnik Hrvatske podrijetlom je iz BiH

lovrinovicUdruga ‘Prsten’ osnovana je u Zagrebu 2005. s ciljem očuvanja jedinstva hrvatskog naroda, kao i promicanja i zaštite tradicije, kulture, gospodarske suradnje i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Udruge bosanskih Hrvata ‘Prsten’ Ivan Lovrinović u razgovoru za Agenciju Anadolija izjavio je da se kao Hrvati ne ‘osjećamo manjinom niti u Hrvatskoj, niti u BIH jer su obje naše domovine’.
Udruga ‘Prsten’ osnovana je u Zagrebu 2005. s ciljem očuvanja jedinstva hrvatskog naroda, kao i promicanja i zaštite tradicije, kulture, gospodarske suradnje i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
U razgovoru je Lovrinović otkrio i zanimljivu i manje poznatu činjenicu: – Svaki treći hrvatski građanin je ili izravno porijeklom iz BIH ili je tu došao neki njegov predak. Prije svega tu mislim na bosanske Hrvate, ali i na veliki broj Bošnjaka i Srba.
Na pitanje novinara Anadolije o razlikama u čuvanju hrvatskog identiteta u BiH i onoga bosanskohercegovačkog u Hrvatskoj, Lovrinović je odgovorio da ‘bosanski Hrvati, kao i Srbi, imaju dvije domovine i mogućnost dobivanja dva državljanstva’.
– I BiH i Hrvatska su naše domovine. U jednoj sam odrastao, u drugoj živim. Prema tome, i jednu i drugu volim. Zaista je malo naroda s dvije domovine. Druga je stvar percepcije. Znate da riječ Bosanac, bez obzira na narodnost, u Hrvatskoj zna imati negativne percepcije. To ni u jednoj zemlji ne možete izbjeći – rekao je Lovrinović koji je u Zagreb doselio iz bosanskohercegovačkog grada Travnika 1979. godine i radi kao profesor ekonomije na Sveučilištu u Zagrebu.
Kako je objasnio jedan od glavnih ciljeva udruge ‘Prsten’ je zaštita hrvatskog identiteta koji je ugrožen nakon što su tokom rata u BiH  stotine hiljada Hrvata izbjegle, prognane i iselile iz BiH.
– S prijeratnih otprilike 750.000 sad se pretpostavlja da ih ima najviše 450 tisuća. Znači to je jedan veliki egzodus i naši glavni ciljevi su vezani uz to da oni koji se žele vratiti na svoja ognjišta diljem BiH to mogu nesmetano učiniti. S druge strane da onima koji ostaju u Hrvatskoj pomažemo kako da se u lokalnim sredinama i zajednicama, zbog određenih kulturnih i jezičnih navika i razlika, lakše prilagode novoj sredini. Načela našeg djelovanja su, prije svega, zalaganje za jedinstvenu BiH u kojoj žive tri naroda, koji moraju biti jednakopravni i konstitutivni u svakom pogledu i u tom kontekstu se zalažemo za opće dobro. Smatramo da niti jedan narod ne može živjeti dobro u Bosni ako je drugima dva naroda loše – naglasio je predsjednik ‘Prstena’.
Lovrinović je nadalje poručio da se ‘Hrvati porijeklom iz BiH zalažu za što brže integriranje BiH u Europsku uniju iz razloga što bi time međunacionalne tenzije koje postoje bile značajno smanjene i pale bi u drugi plan, ali pod pretpostavkom da dođe do gospodarskog razvoja BiH.’
– Mi nismo samo forum i lobistička skupina, imamo čitav niz naših podružnica u Hrvatskoj s nizom folklornih grupa koje čuvaju tradiciju narodnih običaja iz BiH i to je vrlo živo i dinamično. U okviru Udruge djeluje klub znanstvenika i mi imamo, za sada, sedamdeset magistara i doktora znanosti. Imamo Forum mladih, Klub žena i ubrzo ćemo osnovati i poslovni klub –  zaključio je predsjednik Udruge bosanskih Hrvata ‘Prsten’ Ivan Lovrinović.