Published On: Čet, sij 17th, 2013

SVAKI MOSTARAC JE GLUMAC, DA TOG NIJE NI SVJESTAN: Film o podijeljenom Mostaru na festivalu u Berlinu

“Obrana i zaštita”, prvi dugometražni film redatelja i scenarista Bobe Jelčića, uvršten je u program “Forum” ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, gdje će 9. veljače imati svoju svjetsku premijeru, najavili su autori filma na konferenciji za novinare.
Kroz priču o Slavku (Bogdan Diklić) koji dvoji bi li otišao na sahranu starom prijatelju druge nacionalnosti, Jelčićev film progovara o podijeljenom Mostaru i “svijetu u kojem koegzistiraju paranoja, komedija i drama”.
Bobo Jelčić rekao je kako je tim filmom imao potrebu reći nešto o stanju u svom rodnom gradu, ali ne o onome što se može čitati u vijestima već o tome kako se tamo osjeća i živi običan čovjek. Razdijeljen na hrvatski i bošnjački dio, Mostar pati od nacionalnih bolesti, a rješenje se ne nazire, ustvrdio je Jelčić, dodavši da je dvojba glavnog lika tek polazišna točka za važna pitanja koja nisu politička, ali su posljedica politike.
Za Jelčića, koji se afirmirao kao kazališni redatelj, rad na filmu bio je izazov, a kaže i da mu je važno što, za razliku od kazališne predstave, film ostaje. Smatra uspjehom što je film uvršten na Berlinale, cilj je da sudjeluje i na drugim svjetskim festivalima, dok bi u redovitu kino distribuciju po Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj trebao krenuti u rujnu.
Na konferenciji se predstavio i dio glumačke ekipe – Ivana Roščić rekla je kako joj je najveći izazov bio naučiti mostarski govor, a Vinko Kraljević se, kao i redatelj, prisjetio drukčijeg Mostara kao “toplog grada koji je nekada bio pun života”.
Redatelj i Zdenka Gold iz zagrebačke produkcijske kuće Spiritus Movens zahvalili su Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) na financijskoj potpori, iako su zbog tog poteza bili na udaru kritike, ali i na “moralnoj i savjetodavnoj” potpori.
Film je sniman u travnju i ožujku ove godine, u produkciji Spiritus Movensa, širokobriješke Produkcije Kadar te Hrvatske televizije, a sufinanciran sredstvima HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Dobio je i potporu međunarodne platforme Global Film Initiative.
Napomenuvši kako već i sam naslov filma, propali obrambeni projekt bivše Jugoslavije, govori o finom i suptilnom humoru filma, predsjednik HAVC-a Hrvoje Hribar ustvrdio je da mu je drago što taj film nije još jedna “urnebesna komedija”, već autorsko djelo.
U filmu glume još Nada Đurevska, Izudin Bajrović, Rakan Rushaidat, Nermin Tulić, Hadžija Hadžibajramović, Šerif Aljićm, Nermin Karačić, Sadžida Šetić, Ivo Krešić i drugi.
“Forum”, program posvećen otkrivanju inovativnih filmskih izričaja, ove godine donosi četrdestak filmova iz cijeloga svijeta, a mnogi od njih bave se društvenim prevratima, tranzicijom i promjenama. Uz “Obranu i zaštitu”, koji će se u Berlinu prikazati pod naslovom “A Stranger”, iz regije je tu uvršten film “Krugovi” Srdana Golubovića, kojemu je jedan od koproducenata hrvatski “Propeler film” i u kojem glumi Leon Lučev.
U službenu konkurenciju 63. Berlinskog festivala, koji će se održati od 7. do 17. veljače, uvršten je, među ostalima, bosansko-hercegovački film “Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tanovića.
(Hina)