Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Svaki dan novi natječaji za posao u državnoj službi

Must Read
Usprkos najavama o moratoriju na zapošljavanje u državnim institucijama, Agencija za državnu službu BiH skoro svakodnevno raspisuje natječaje za prijem novih službenika. Mjere štednje koje je promoviralo Vijeće ministara trebale su obuhvatiti i obustavu zapošljavanja u državnoj administraciji tijekom ove godine. 

Nije obustavljeno

Međutim, praksa govori da prijem novih službenika u institucijama BiH nije obustavljen. Samo tijekom ovog tjedna objavljena su tri javna natječaja za prijem u državnu službu. Objavljen je javni natječaj za prijem pripravnika u Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, potom natječaj za izbor ravnatelja, njegovog zamjenika i savjetnika u Uredu za harmonizaciju i koordinaciju sustava u poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju, kao i natječaj za popunu mjesta pomoćnika ministra obrane za nabavu i logistiku. Osim ovih, trenutačno su otvoreni i javni natječaji za popunu radnih mjesta u Agenciji za unapređenje stranih investicija, Ministarstvu vanjskih poslova, Institutu za intelektualno vlasništvo i Upravi za zaštitu zdravlja bilja, kao i interni oglas za popunu radnog mjesta u Uredu za veterinarstvo. Na ovim natječajima će biti odabrano 11 novih zaposlenika. Da nisu u pitanju sporadični slučajevi i iznimke zbog neophodnosti popune pojedinih mjesta u državnoj službi potvrđuje podatak da je trenutačno u postupku još 38 natječaja.

Procedure izbora

Riječ je o natječajima koji su raspisani u posljednjih osam mjeseci i gdje još uvijek traje procedura izbora službenika. Samo u lipnju objavljeno ih je osam. Isti broj natječaja raspisan je i u svibnju, dok ih je u travnju bilo sedam. Sve ovo govori da će se državna administracija dodatno povećati u 2012. koja je, čini se, više formalno, proglašena godinom štednje. Uostalom, u ovoj godini je već okončano 12 natječaja, što znači da se administracija već povećala u odnosu na prošlu godinu.

Ovakvo ponašanje nije iznenađujuće, jer su i ranijih godina najavljivane mjere zabrane zapošljavanja u administraciji, a ona se usprkos tomu povećavala. Primjerice, u kolovozu prošle godine, odnosno u vrijeme kada smo imali tehničku vladu na državnoj razini, bili su u proceduri natječaji za preko 50 radnih mjesta u institucijama BiH. Tada je, kao i danas, postojala sumnja da se javni natječaji koriste za zbrinjavanje odanih kadrova u državnoj službi. Na to su, uostalom, u više navrata upozoravali i članovi državnog Parlamenta.

 

Eldina Medunjanin | vecernji.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -