Published On: Sub, srp 21st, 2018

Svađa traje: Je li prvak Afrika ili Francuska?

Mnogo prašine podiglo se posljednjih dana oko francuske nacionalne vrste zbog porijekla njihovih najvećih zvijezda

Južnoafrički komičar Trevor Noah odgovorio je na kritike jednog francuskog diplomata koje mu je uputio nakon osvrta na pobjedu Francuza na Svjetskom prvenstvu, u svom TV-showu na američkoj televiziji, javlja CNN.

Nakon što je Francuska u nedjelju popodne podigla trofej nakon pobjede nad Hrvatskom, Trevor Noah je čestitao Africi na osvajanju prvog mjesta.

“Da, da, Afrika je osvojila Svjetsko prvenstvo!” Afrika je osvojila Svjetsko prvenstvo!”, šalio se Noah u epizodi emitiranoj 17. srpnja i nastavio:   “Moram reći da je riječ o francuskom timu, ali pogledajte one momke – ne možete dobiti takvu boju sunčajući se na obalama južne Francuske”, nastavio je provocirati Noah.

Mnogi igrači francuske reprezentacije – uključujući zvijezde Paula Pogbu i Kylian Mbappé, koji su postigli golove u finalu – su afričkih korijena. Francuski veleposlanik u SAD-u, Gérard Araud, zaprijetio je komičaru u oštrom pismu koje je Noah pročitao je publici u studiju, dok su u eteru puštene reklame.

Araud je napisao da je gledao Noahovu emisiju s “velikom pozornošću” i rekao da u njegovim komentarima nema istine jer da je različitost porijekla francuskih igrača samo odraz Francuske raznolikosti i bogatstva. “Francuska se ne obazire na rasu, vjeru ili porijeklo svojih građana. Za nas ne postoji tipični identitet”, citirao je Noah riječi francuskog diplomate, koji je napisao da ovakvim komentarima TV-komičar negira njihovo ‘francustvo’.  “Ovo, čak i u šali daje legitimitet ideologiji prema kojoj je bijela koža jedina definicija Francuza”, napisao je ogorčeni francuski diplomat.

Međutim, komičar mu se suprotstavio vrlo argumentirano:”Tamnoputi ljudi širom svijeta podupiru afrički dio francuske momčadi na Svjetskom prvenstvu.”

“Kada kažem da su Afrikanci, ne kažem da ih isključim iz njihove pripadnosti Francuskoj, ali ih tako radije uključujem u moje afrikanstvo. Ja kažem – vidim te moj francuski brate afričkih korijena” rekao je komičar protiveći se tvrdnji da ‘ako želite biti Francuz morate se odreći svega što vas čini Afrikancima’.

Francuski diplomat odgovorio je još jednom Trevoru Noahu dan kasnije preko Twittera, poručivši mu da je u emisiji samo govorio o afričkom identitetu igrača.  “On se nije osvrnuo na dvostruki identitet. Rekao je samo da su oni Afrikanci. DA nisu mogli dobiti tu boju sunčajući se na jugu Francuske, što znači da oni ne mogu biti Francuzi jer su tamnoputi. To je argument bijelih supremacionista”, napisao je Araud.

Iako je na svjetskom prvenstvu nastupilo pet afričkih reprezentacija, one su ispale u ranijim fazama natjecanja, pa su mnogi Afrikanci navijali u finalu za Francusku.

Predsjednik Kenije William Ruto preko Twittera je, uoči utakmice protiv Hrvatske, poručio da je francuski nacionalni tim ‘jedina afrička ekipa u finalu’ I nakon što su ‘Les Bleus’ podigli pokal, profesor američkog prava Khaled Beydoun zamolio je Francusku da napokon prizna svoje useljenike i muslimansku populaciju koja živi u toj zemlji.”

“80% vašeg tima ima afričke korijene, prestanite sa svojim rasizmom i ksenofobijom. 50% vašeg tima su Muslimani, pa prestanite s islamofobijom! Afrikanci i muslimani donijeli su vam drugi naslov prvaka”, napisao je Beydoun na Twitteru koji je izazvao podijeljene reakcije.

No, Trevor Noah je otišao i korak dalje. Poručio je da i sami francuski građani muslimanskog i afričkog porijekla kažu da teže dolaze do poslova jer imaju ‘čudna’ imena i nemaju bijelu put.

“I dalje volim Ameriku u kojoj se ne prešućuje ničije porijeklo. Ovdje možeš biti istovremeno i Afrikanac i Amerikanac. U Francuskoj kad su nezaposleni, kad počine kazneno djelo, ili kad ih se smatra faktorom ‘nesigurnosti’, onda su to afrički imigranti. Nastavit ću francuske reprezentativce zvati Afrikancima, jer su njihovi roditelji iz Francuske, ali oni su u isto vrijeme i Francuzi! Zašto ne bi mogli biti oboje?”, poentirao je Trevor Noah, prenosi express.hr

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x