Published On: Ned, ruj 13th, 2020

Suzavac i uhićenja tijekom prvog prosvjeda u Francuskoj tijekom Covida-19

Po prvi put nakon više mjeseci, ‘Žuti prsluci’ ove su subote nastavili svoje prosvjedne aktivnosti na ulicama Pariza. Veliki prosvjedni hod ubrzo se naime pretvorio u kaos, kojeg su kasnije obilježile svađe s policijskim snagama i brojna uhićenja.

Nakon ljetne pauzete zbog restriktivnih mjera u pogledu Covida-19, potpisnici ‘giletsjaunes’ planirali su i prosvjede u Marseilleu, Toulouseu, Lyonu, Lilleu, Nantesu, Nici, Bordeauxu i Strasbourgu.

U Parizu se gomila ”žutih prsluka” počela skupljati u središtu glavnog grada. Policija je očekivala da će u prosvjedu sudjelovati na tisuće prosvjednika. Lokalne prefekture odobrile su dvije demonstracije; jednu u blizini Champs-Elysees i Place de la Bourse, a drugu u blizini Place Wagram.

U povorci koja je krenula s Place Wagrama ljudi su skandirali slogane i dijelili letke s popisima pritužbi pokreta, uključujući zahtjeve za povećanjem minimalne plaće, mirovine i drugih socijalnih davanja.

Situacija se zaoštrila kad su izbile prepirke, što je natjeralo policiju na upotrebu suzavca i na velika uhićenja. Do subote popodne bilo je privedeno najmanje 200 ljudi, a ovaj će se broj vjerojatno povećavati kako se dan bude približavao svome kraju.

Pariška policija bila je pripremljena uoči novih demonstracija Žutih prsluka. Određeni broj teško naoružanih odreda za kontroliranje eventualnih nereda strateški je bio smješten po svim mjestima prosvjeda, ponajviše na znamenitoj aveniji Champs Elysees, koja je prethodno bila poprište nasilnih prizora. Ovo je područje sada proglašeno zabranjenim.

Prethodni marševi Žutih prsluka na tom području bili su zasjenjeni nasiljem, uništavanjem imovine i ozljedama policije i prosvjednika. “Na Elizejskim poljanama ne može biti razaranja i kaosa”, rekao je policijski prefekt Didier Lallemantza vijesti BFMTV-a, pozivajući prosvjednike da ostanu “mirni”.

Bez obzira na upozorenja, policijske snage pripremile su se za predstojeću sezonu prosvjeda, prikazujući svoje novo oružje za kontrolu mase. Nova nesmrtonosna granata, za koju se govorilo da je manje opasna od ranijih verzija, izbačena je u upotrebu ovaj tjedan, unatoč zabrinutosti da bi tako snažno oružje moglo nanijeti teške ozljede.

Neki od prosvjednika također su došli pripremljeni za eventualne sukobe s policijom. Policajci su zaplijenili niz zabranjenih predmeta, među kojima su bili noževi, čekići i rezači vijaka.

Posljednje velike demonstracije Žutih prsluka održale su se 14. ožujka, samo tri dana prije nego što je Francuska uvela strogo zatvaranje zbog širenja epidemije Covid-19.

Višemjesečne pauze dovele su do nagađanja u medijima o tome da pokret gubi na snazi. Nazvani po svijetloj radnoj odjeći visoke vidljivosti koju nose, Žuti prsluci prosvjedovali su svake subote, od studenog 2018. do uspostave mjera restrikcije. Pokret se pojavio zbog nezadovoljstva javnosti zbog povećanja poreza na gorivo i od tada se širio u sve u širi revolt, koji je bio usmjeren protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi Logično.com