Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Suverenisti poslali zahtjev za deratifikaciju Istanbulske konvencije: “Očekujemo potporu DP-a”

Must Read

ZAstupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček poslao je danas u saborsku proceduru zahtjev za deratifikacijom Istanbulske konvencije, smatrajući je odgovornom “za prodiranje rodne ideologije u pravni i obrazovni sustav”.

‘‘Smatram da je, s uvođenjem i prihvaćanjem Istanbulske konvencije, sve krenulo nizbrdo što se tiče rodne ideologije. Zbog toga ću danas u saborsku proceduru uputiti zahtjev za deratifikaciju Istanbulske konvencije”, rekao je Pavliček na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Uvođenje Rodnih studija, novog studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Pavliček smatra primjerom prodiranja rodne ideologije u visoko obrazovanje, a takvo nešto ne bi bilo moguće da Hrvatska nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, dodao je saborski zastupnik.

“Uvjeren sam da ćemo skupiti dovoljno potpisa”

‘‘Očekujem da će vladajući staviti ovu točku na raspravu. Ukoliko se to ne dogodi, nakon ljetne stanke krećemo u prikupljanje potpisa za deratifikaciju Istanbulske konvencije. Uvjeren sam da ćemo skupiti dovoljno potpisa kako bi ova točka bila na plenarnoj sjednici”, kazao je Pavliček.

Hrvatski je sabor 2018. ratificirao Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija. Taj je dokument usvojen uz interpretativnu izjavu u kojoj stoji da “Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka”.

Zastupnik Hrvatskih suverenista napomenuo je da interpretativna izjava “nije uspjela zaustaviti prodiranje rodne ideologije u hrvatsko društvo”, stoga je Istanbulsku konvenciju potrebno deratificirati.

“Očekujem potporu svih onih saborskih zastupnika, pa i dijela vladajućih, prvenstveno iz Domovinskog pokreta, koji su cijelo vrijeme govorili da su protiv uvođenja rodne ideologije”, rekao je Pavliček. Od ministara znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa zatražio je da uskrati pozitivno mišljenje za uvođenje Rodnih studija.

“Uvođenje Registra stanovništva je dobar potez”

Uz to, ističe da mu je dosta terora glasne manjine nad šutljivom većinom. “Danas se sve ono što je normalno, od te manjine smatra nenormalnim, zatucanim i tradicionalnim, koje je vrijeme pregazilo”, poručio je.

Na pitanje o uvođenju Registra stanovništva koji bi zamijenio Popis stanovništva koji se provodi svakih deset godina, Pavliček odgovara da je riječ o dobrom potezu, jer posljednji popis iz 2021.godine, po njegovom mišljenju, vrlo vjerojatno nije točan.

“Mislim da bi taj registar iz dana u dan imao najtočnije podatke, ali prije toga treba niz drugih stvari riješiti, kao što su popis birača i sve ostalo, kako bi imali relevantne podatke glede toga koliko nas ima u Hrvatskoj, a koliko je naših državljana izvan države”, kazao je zastupnik Pavliček.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -