Published On: Sub, stu 8th, 2014

Sutra sporazum DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a i NDP-a, HDZ će biti pozvan

Čelnici DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a i NDP-a unedjelju bi u Sarajevu trebali potpisati sporazum o suradnji, saznaje FTV. S tog sastanka bit će upućen poziv čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću da se priključi ovim strankama, koje bi trebale činiti okosnicu vlasti na državnom nivou. Prijedlog dokumenta, čije je potpisivanje zakazano za sutra u Sarajevu, kreirala je Demokratska fronta – Željko Komšić. Sa sadržajem dokumenta DF-a su se navodno već usuglasili čelnici SDA. Rukovodstvo Saveza za promjene RS je prihvatilo također dio sadržaja, a o detaljima će se usuglašavati na sutrašnjim sastancima.

 

Prijedlog DF-a

Pitanje broj jedan u dokumentu bit će Europske integracije, odnosno mehanizam koordinacije. Predlaže se da za svako aktualno pitanje u procesu EU integracija, a naročito izrade politika i strategija kao i usuglašenu implementaciju propisa, predsjedavajući Vijeća ministara saziva sastanak ekspertnih radnih skupina koje imenuje Vijeće ministara.

Kad je u pitanju Federacija planirano je ukidanje Federalnog ministarstva obrazovanja, a umjesto toga bi se osnovalo ministarstvo za europske integracije, dok bi nauka bila pridružena ministarstvu kulture i sporta. Kada su u pitanju ekonomske reforme, predložene su izmjene zakona o PDV-u.

“Ukidanje prava na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena, te pomjeriti rok za plaćanje PDV-a na zadnji dan u mjesecu, za prethodni mjesec”, predlaže se u dokumentu. Planirano je i povećanje akciza na alkohol, duhan i duhanske prerađevine. Kada su u pitanju javna poduzeća predlaže se depolitizacija procesa izbora direktora i članova uprave Javnih poduzeća, ukidanje menadžerskih ugovora direktorima javnih poduzeća, javnih ustanova i poduzeća s većinskim državnim kapitalom. Također je planirano i ukidanje tzv. “bijelog kruha”, smanjenje plaće u organima uprave, Vlade i parlamenta.

Predložene su i mjere borbe protiv korupcije tako što bi bilo naloženo financijskim policijama da istraže poslovanje u svim poduzećima s većinskim državnim kapitalom.

 

Sutra sastanak

Naime, danas je već najavljeno kako će se sutra u Sarajevu održati sastanak delegacija SDA i Demokratske fronte. Sastanak se treba održati u 10 sati u zgradi Predsjedništva BiH. Čelnici ovih stranki Bakir Izetbegović i Željko Komšić već su se sastali ovaj tjedan. Izetbegović je tada nakon sastanka s Komšićem kazao da se dva-tri puta sreo s predsjednikom DF-a u posljednih 15 dana i “naravno da je bilo razgovora o mogućnosti koaliranja”.

– Dogovorili smo se da to može biti isključivo na bazi jednog jasnog programa koji će brzo omogućiti pokretanje zemlje iz ovog zastoja. Očekujekm Komšićev odgovor, oni će ponuditi još precizniji i konkretniji plan, no naredna dva dana očekujem njihov odgovor, rekao je Izetbegović. Komšić nakon njihovog sastanka tada nije davao izjave, a je li ovo njegovor odgovor oko koaliranja koji je pripremio, vidjet će se sutra nakon sastanka.

Inače, predsjednik HDZ-a BiH i novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, prema navodima medija, prepustio je SDA da izabere partnera koji bi bio treći član “bazične koalicije SDA- HDZ”.

R.I/ Dnevnik.ba