Published On: Wed, Sep 20th, 2017

SUTRA ODLUKA Ispravlja se nepravda prema braniteljima

Ukoliko bude političke volje na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije konačno će se usvojiti Prijedlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, a kojim bi se trebala ispraviti nepravda koju je platformaška vlast napravila prema više od 11 tisuća bivših pripadnika HVO-a i Armije RBiH, odnosno kasnije Vojske Federacije, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjećamo, vlast tzv. platforme  je zakonskim rješenjem iz 2014. godine skresala visinu mirovina vojnim umirovljenicima i to čak do 50 posto u nekim slučajevima, a što je rezultiralo da je ova kategorija preko noći dovedena u tešku materijalnu situaciju. Zbog činjenica da je istodobno došlo i do narušavanja pravne sigurnosne pokrenute su brojne aktivnosti kako bi se tadašnje zakonsko rješenje iz područja prijevremenog umirovljenja ispravilo.

Nakon višegodišnje borbe čini se kako će rezultati, ipak, biti jasni i vidljivi; naime, Vlada je još ranije, a nakon više rundi pregovora s vojnim umirovljenicima ispoštovala dogovor prema kojem se predviđa postupno vraćanja isplatnoga koeficijenta na staru razinu kroz tri rate tijekom dvije godine. Drugim riječima, od 2019. godine koeficijent bi trebao biti 1,48, dakle na onoj razini koja je bila prije spornoga zakona iz 2013. godine.

Ova će sjednica pokazati koliko je izaslanicima federalnog Doma naroda stalo do kategorije kojoj su prethodnih godina obećavali povrat oduzetih prava. Zastupnički dom je već položio ispit te je nešto ranije pružio podršku izmjenama zakonskog rješenja o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja stoji kako je prvi razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju pravenstveno otklanjanje diskriminacija i neujednačenih prava pripadnika braniteljske populacije do kojih je došlo donošenjem Zakona s početka 2014. godine.

Drugi razlog za donošenje zakona je izvršenje presude Ustavnog suda Federacije BiH, kojom je Ustavni sud Federacije BiH, utvrdio da odredba člana 15. stav 1. Ovog Zakona nije u suglasnosti sa Ustavom Federacije BiH.

Ključna izmjena je kako će se isplata mirovina korisnicima prava iz člana 3. Zakona uspostaviti kroz prijelazno razdoblje od tri godine i to na slijedeći način: Od 1.1.2017.godine mirovine će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,161, od 01.01.2018.godine mirovine će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,32, a od 1.1.2019.godine mirovine će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,485.

Inače, Koordinacija udruga vojnih umirovljenika okuplja više od 11 tisuća branitelja, pripadnika HVO-a i Armije BiH, a kasnije i bivše Vojske Federacije, a u svojim su dosadašnjim nastupima ukazivali na činjenicu da su mirovine ostvarili iz radnog odnosa kroz tadašnje uredbe koje su bile pravno regulirane. /HMS/

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički ko