Published On: Uto, ožu. 7th, 2017

Sutra će se održati sastanak HDZ i SDA

Sutra u 14 sati održati će se sastanak izaslanstva HDZ BiH i SDA, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bariša Čolak.

Čolak je za Hrvatski Medijski Servis istakao i to kako je prolongiran za sutra najavljeni nastavak rada interesorne radne skupine za izmjenu izbornog zakona.

Informaciju o sutrašnjem sastanku izaslanstava dviju stranaka objavio je sarajevski Dnevni avaz pozivajući se na neimenovane izvore, no Čolak koji je i visoki dužnosnik HDZ-a BiH i koji obično sudjeluje na takvim sastancima tokom dana je kazao kako ne zna da postoji dogovor da se sutra održi sastanak HDZ BiH i SDA. Da je ipak tokom večeri postignut dogovor o održavanju sastanka potvrdio je večeras za Hrvatski Medijski Sevis.

Podsjetimo, hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Štier izjavio je kako su se šefovi diplomacija zemalja članica Europske unije suglasili s hrvatskim prijedlogom kako strane u BiH treba “ohrabriti” na postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH do kraja lipnja ove godine.

Tada, naime, istječe rok kojeg je Ustavni sud BiH dao Parlamentu BiH da izmjeni neustavne odredbe izbornog zakona, koje se odnose na način izbora izaslanika u Doma naroda Parlamenta F BiH. Ne dogodili se to Ustavni sud BiH bi ih mogao poništiti, što bi dovelo u pitanje konstituiranje vlasti u Federaciji BiH i BiH nakon izbora 2018.

Hrvatski predstavnici, također, zahtijevaju i izmjene odredbi Izbornog zakona koje reguliraju način izbora članova Predsjedništva BiH, kako bi se onemogućilo da Bošnjaci ponovo, na izborima 2018. izaberu hrvatskogh člana Predsjedništva, te usvajanje izbornih pravila za Mostar, kako bi se u ovom gradu konačno održali izbori i formirala legitimna vlast./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer