Published On: Čet, ožu 11th, 2021

Šutalo za Bild.ba: Britanski veleposlanik zaboravlja da bez provedbe presude Ljubić nema ni europskog puta BiH

Izbacuje li međunarodna zajednica implementaciju presude Ljubić iz planiranih izmjena Izbornog zakona BiH?

Pitanje je to koje je nemoguće ne postaviti nakon intervjua koji je veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Field dao za portal Bljesak.info.

Naime, biratnski veleposlanik govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH spomenuo je važnost provedbi svih presuda Europskoga suda za ljudska prava protiv BiH, kao i preporuke OSCE-a, ne spomenuvši jedino presudu koju je donio Ustavni sud BiH po apelaciji Bože Ljubića, kojom je donesena odluka kako jedan narod ne može birati političke predstavnike drugom narodu s obzirom da je konstitutivnost temelj Ustava BiH.

Field, prema mišljenju urednika Hrvatskog medijskog servisa Milana Šutala, zaboravlja kako 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije koje BiH treba ispuniti kako bi stekla status kandidata za članstvo u Europskoj uniji uključuje i provedbu presuda Ustavnog suda BiH.

– To svakako podrazumjeva i presudu u predmetu Ljubić koja nalaže izmjene Izbornog zakona koje ce omogućiti da Hrvati, kao i druga dva konstitutvna naroda mogu u potpunosti izabrati svih 17 izaslanika u Klub Hrvata federalnog Doma naroda te svoje legitimne predstavnike i na svim drugim administrativno-političkim razinama -o bjašnjava Šutalo za Bild.ba.

PREŠUĆIVANJE PRESUDA USTAVNOG SUDA NE POMAŽE EU PUTU BIH

O tome jasno govori, dodaje sugovornik Bild-a, i Mostarski sporazum kojeg su u lipnju prošle godine potpisali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

– Prešućivanje važnog aspekta u reformi izbornog zakonodavstva kao što je provedba presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, ne pomaže da BiH izađe iz 20godišnje krize i krene naprijed na europskom putu – dodaje urednik HMS-a.

Milan Šutalo postavlja još pitanje želi li britanski veleposlanik istinski napredak BiH na europskom putu, ako se zna da je upravo njegova zemlja napustila Europsku uniju.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sporazum u Mostaru potpisali su u nazočnosti međunarodnih svjedoka i medijatora, američkog veleposlanika Erica Nelsona, specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Sattlera, visokog predstavnika Valentina Inzka i veleposlanice OESS-a u BiH Kathleen Kavalec.