Published On: Ned, ruj 11th, 2016

ŠUTALO: Referendum u RS je marginalna stvar kojom se zasjenjuju mnogo važnija pitanja

Priča o referendumu u RS ni na koji način ne može destabilizirati BiH. Na žalost to marginalno pitanje, pogotovo za Hrvate u BiH, već dugo vremena zasjenjuje mnogo veće probleme i važnija pitanja u BiH, među kojima je i “hrvatsko pitanje”, kazao je gostujući u sinoćnjoj emisiji “Zrcalo  tjedna” Naše tv glavni urednik Hrvatskog Medijskog Servisa Milan Šutalo.
On smatra kako će biti teško dokazati kako je provedba referenduma o Danu RS 9.siječnju u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH. Ako i jeste, zašto se toliko političke i medijske halabuke pravi oko jedne odluke tog suda, koja je uz to donesena preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudaca, od strane dvojice sudaca Bošnjaka i trojice stranaca, što govori o tome da mi ni 25 godina nakon osamostaljenja nismo suverena država? Što je s ostalih 79 odluka tog Suda koje nisu provedene,  upitao je Šutalo.
Osim o referendumu u RS, gosti “Zrcala” urednik HMS-a Milan Šutalo, književnik Mirko Božić i politolog Dražen Barbarić komentirali su i kampanju za lokalne izbore u BiH i parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj.
Govoreći o tome da hrvatski državljani izvan Hrvatske imaju samo 3 zastupnika u Hrvatskom saboru Šutalo je kazao kako se nada da će netko od izabranih zastupnika iz 11. izborne jedinice pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom RH jer je odredba izbornog zakona kojom je to definirano diskriminirajuća s obzirom da glas državljana Hrvatske koji žive u RH i onih izvan te države ne vrijede jedanako. Naime, iz svake od 10 izbornih jednica u RH, koje imaju po oko 400.000 birača bira se po 14 zastupnika u Hrvatski sabor, dok se iz 11. izborne jedinice, koja obuhvaća dijasporu i hrvatske državljane u BiH, a broji nekoliko milijuna birača, biraju samo tri zastupnika.
Pogledajte snimku emisije:

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>