Published On: Pon, velj 25th, 2013

Dodik i Čović: Pripadnici jednog naroda ne treba da biraju predstavnike drugog naroda

Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik potvrdili su danas u Banjoj Luci stav da pripadnici jednog naroda ne treba da biraju predstavnike drugog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a što je jedno od načela koje treba da održi Bosna i Hercegovina.
Tražimo ustavnu, institucionalnu i teritorijalnu, jednakopravnost za hrvatski narod u BiH” ponovio je Čović i dodao da što se to prije desi, bit će bolje za sve u BiH.
Smatra i da bi se model izbora dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH mogao nazvati ”elektorskim” i da bi trebalo da bude zaštita da hrvatski član ne bude izabran bošnjačkim glasovima, ali da u njegovom razumijevanju postoji dosta matematičkih pitanja.
”Veoma smo zainteresirani za taj model s obzirom da razumijemo interes Republike Srpske da direktno bira člana Predsjedništva, isto kao što razumijemo da bi neki u Federaciji BiH željeli jednu izbornu jedinicu, što bi u startu značilo da eliminirate volju jednog, hrvatskog naroda” rekao je Čović.
On je u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, ponovio stav HDZ-a BiH da o poziciji RS-a treba da odlučuju isključivo njeni građani i političari, a da HDZ traži rješenje da Hrvati, kao najmalobrojni narod, dobiju svoja prava.
Kada je riječ o pitanju ideje o distriktu Posavina, Čović je ocijenio da Hrvati moraju biti realni i da rješenja koja se nude moraju biti odraz realne političke snage.
Dodao je i da je neophodno osigurati uvjete kako bi se vratili ljudi izbjegli iz BiH.
”Da bi nešto promijenili u BiH treba nam dvotrećinska većina u parlamentu BiH, sva tri konstitutivna naroda” ponovio je Čović.
I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je razgovarano o afirmiranju ranije dogovorenog principa u “šestorki” o rješenju pitanja “Sejdić i Finci”, a to je da model, koji god bude, garantira da nitko nikome neće birati predstavnike.
Dodik je pojasnio da se traga za tim modelom, koji će osigurati primarni cilj i dogovor koji je postignut između šest političkih lidera u BiH.
Kazao je i da postoji suglasnost oko potrebe ubrzavanja dogovora o europskom putu BiH, ali i da se moraju poštovati narodi, struktura, nivoi vlasti u mehanizmu koordinacije.
”Ključni princip je da nema subordinacije i da oni koji su nadležni rješavaju ta pitanja, a ne da se to dislocira na neka druga vaninstitucionalna i izvanustavna mjesta’‘ naveo je Dodik.
Kada su u pitanju inicijative HDZBiH o reorganizaciji države, Dodik je izričit da je RS neupitna u svojim političkim i teritorijalnim okvirima te ne može prihvati organizaciju Sarajeva kao distrikta, koji bi obuhvatio i Istočno Sarajevo.
Prijedloge HDZ-a nazvao je legitimnim, iz potrebe da se osigura ”vidljivi interes hrvatskog naroda”.