Published On: Mon, Dec 30th, 2013

Sušić: Sunećenje muslimanima može zabraniti samo neko tko će upotrijebiti silu!

Nacrt rezolucije Vijeća Europe (VE) koja se, između ostalog, odnosi na to da bi se za sunećenje dječaka trebalo sačekati da oni sami odluče da li su za to, ne podržava nijedna vjerska zajednica u BiH.

Mustafa Sušić, muvekit Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, istakao je da je sunećenje muške djece za muslimane čin koji je zasnovan na islamskoj tradiciji, sunnetu, te da to pitanje muslimanima može zabraniti samo neko ko će upotrijebiti silu.

 

 

Sušić: Sutra im se neće svidjeti ezan 

 

 

Vjerska prava

– Ne postoji nijedan musliman od njih milijardu i po koji će prihvatiti tu rezoluciju. Te njihove priče zasnovane su na antiislamu. Sutra im se neće svidjeti namaz, ezan, kurban … Ovo za muslimane ne znači ništa drugo nego provokaciju. Ako oni sutra to pitanje budu uvjetovali muslimanskim zamljama BiH i Turskoj da neće ući u EU, pa ne moramo. Mi bez islama nećemo nigdje ići – kategoričan je Sušić.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, misli da rezolucija VE neće zaživjeti. Dodaje da miješanje društvenih zajednica u vjerska pitanja nije prihvatljivo.

Finci: Nitko se nema pravo miješati

 

– Parlamentarci u Europi su dovoljno svjesni koji su limiti i koja su ljudska i vjerska prava zajamčena svim građanima Europe, pa i onima koji obrezuju svoju djecu. Svaka zabrana obrezivanja je zabrana vjerskih prava koja su zajamčena drugim konvencijama Vijeća Europe. Oni koji su podnijeli rezoluciju pokušali su da ukažu na to da se radi o zabrani obrezivanja ženske djece, što je također običaj kod nekih naroda u Africi. Smatram da nitko u vjerske obrede ne treba da se miješa – istakao je Finci.

Pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Petar Jukić u izjavi za “Avaz” istakao je da je pitanje sunećenja kod muslimana i Židova strogo vjersko pitanje, te smatra da je Nacrt rezolucije VE zadiranje u bitna religijska pitanja.

 

Jukić: Vrše nasilje nad čovjekom

Povijesna stvar

– U to nema pravo nikakva civilna, državna, politička ili stranačka zajednica se miješati. To je povijesna stvar, nije nešto od jučer, a ovo njihovo je novotarenje. Oni nastupaju u ime nekakvih građanskih prava i zaštite čovjeka, a zapravo vrše nasilje nad čovjekom, nad njegovom slobodnom voljom, opredjeljenjem i religioznošću.To su određeni liberalni krugovi koji se ne osvrću na određene ustaljene stavove i uvjerenja određenih naroda i religija. Miješaju se u tisućljetna pitanja, a njihovi argumenti su tako jadni i plitki da ne vidimo da se oni baš tako zauzimaju za prava čovjeka. To se može i vidjeti, danas je čovjek obespravljen više nego ikad – kazao je Jukić.

Rezolucija nema potporu ni u Pravoslavnoj crkvi u BiH. Đakon Mitar Tanasić za “Avaz” kaže da takva odluka, ukoliko bi bila prihvaćena u VE, otvara put sličnim odlukama za sve vjerske zajednice, što je, dodaje on, neprihvatljivo.

Tanasić: Ne možemo podržati takve odluke

 

– To je izravno miješanje u rad vjerskih zajednica iu sam odgoj djece. Onda bi po takvoj logici i za sve ostalo trebalo sačekati da djeca odrastu. I kad je u pitanju nacionalna i kulturna tradicija i sve ostalo, a zar to nije apsurdno. Mi ne možemo podržati takve odluke – kaže Tanasić.


Potrebno iz zdravstvenih razloga

Abdulah Skaka, član poznate sarajevske obitelji koja održava tradicionalni običaj – berberski obrt, tj.. sunećenje ili obrezivanje, podsjeća da je obred sunećenja potreban iz zdravstvenih razloga.

Skaka: Obrezivanje u ranoj fazi zbog infekcija

 

 

– Nama je u tradiciji i vjeri naloženo da se djeca sunete dok su mlađa. Ta rezolucija VE zvuči mi nerealno. Radimo to dok su djeca mlađa, jer se često susrećemo s različitih komplikacijama i zdravstvenim problemima kada je riječ o sunećenju u odmakloj životnoj dobi. Uvjeren sam da je to zdravstveno potrebno raditi u ranoj fazi, jer kasnije dolazi do infekcija – kazao je Skaka.

U Njemačkoj kazneno djelo!?

Visoki sud u Kölnu ocijenio je da je obrezivanje djeteta iz vjerskih razloga tjelesno ranjavanje koje može biti kažnjivo! Odluka je donesena još prošle godine, nakon jednog sudskog spora, a izazvala je žustre reakcije.

U odluci suda iz Kelna navedeno je da se “tijelo djeteta trajno i nepovratno mijenja obrezivanjem”.

– Ta tjelesna promjena protivna je interesu djeteta koje kasnije samo treba odlučivati ​​o svojoj vjerskoj pripadnosti – ocijenio je sud, izuzevši iz odluke obrezivanje iz medicinskih razloga.

Glavno židovsko vijeće Njemačke oštro je reagiralo, ocijenivši da je riječ “o teškom uplitanju bez presedana u prava vjerskih zajednica”.