Published On: Sat, Aug 8th, 2015

SURAĐUJU SA SVIMA HRVATSKI OBAVJEŠTAJCI NA NOGAMA ZBOG TOMISLAVA SALOPEKA Agenti SOA-e aktivirali veze s Francuzima i američkom CIA-om

Vijest o otmici Tomislava Salopeka digla je na noge cjelokupnu hrvatsku obavještajnu zajednicu.
Traži se i najmanji trag ili mogućnost koja bi omogućila da se dozna lokacija gdje se nalazi oteti hrvatski državljanin.
U ovakvim slučajevima djelatnici obavještajne zajednice odmah stupaju u kontakt s kolegama iz zemlje gdje je njihov državljanin otet, a dio djelatnika odlazi u tu državu. Stoga je sasvim realna situacija da su djelatnici SOA-e angažirani izvan granica Republike Hrvatske.
Nadalje, uspostavljaju se kontakti s puno jačim obavještajnim službama, u konkretnom slučaju s američkom CIA-om koja ima svoje ljude i tehniku na terenu i puno bolje je infiltrirana u redove ISIS-a te zna kretanje njihovih ljudi. Tu je i suradnja sa zemljama koje imaju dobre odnose s vlastima zemlje u kojoj se otmica dogodila. U slučaju Egipta tu je prije svega riječ, jasno, o Francuskoj.
Dakle, prema svemu sudeći, u posljednja dva tjedna, od trenutka otmice, hrvatska je obavještajna zajednica aktivirala sve svoje kontakte i suradnju sa stranim službama kako bi se na terenu pokušao pronaći i najmanji trag Salopekovih otmičara.