Published On: Pet, lip 18th, 2021

Supruzi osumnjičenog ISIL-ovca produžen pritvor: Slala novac za financiranje terorističkih aktivnosti

Suprugu, koji je bio visokopozicionirani pripadnik ISIL-a, slala novac za financiranje terorističkih aktivnosti.

Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužiteljstva, produžio pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za financiranje terorističkih aktivnosti.

”Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, odnosno do 16. srpnja 2021., ili do nove odluke Suda”, naveli su u Državnom sudu.

Tužiteljstvo je tražilo prethodno produženje pritvora za dva mjeseca, uz obrazloženje, između ostalog, da se putem međunarodne pravne pomoći čekaju informacije da li je osumnjičena sa svojih računa u Švicarskoj vršila transakcije prema Siriji, dok je Obrana predložila izricanje najstrožih mjera zabrane, o čemu smo ranije pisali, prenosi BIRN.

Osumnjičenu su 11. svibnja 2021. na tuzlanskom aerodromu uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a iz Tužiteljstva je tada priopćeno da su tijekom istrage prikupljeni dokazi da je Hamzabegović, u više navrata sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući formacije ”Jahbet al-Nusra”, ”Al-Nusrah Front” i druge jedinice.

Pored toga, prema priopćenju Tužiteljstva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će on biti korišten za financiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>