Published On: Sri, kol 12th, 2015

Supruga Mladiću dala alibi: Negirala da je znala za zločin u Srebrenici

U obranu Ratka Mladića svjedočila je njegova supruga Bosiljka, koja je izjavila da je u srpnju 1995. optuženi bio s njom u Beogradu, u danima kada je, po optužnici, Vojska Republike Srpske (VRS) strijeljala muškarce iz Srebrenice.
Dajući suprugu alibi, Bosiljka Mladić je izjavila da su dane nakon pada Srebrenice proveli zajedno u njihovom stanu u Beogradu.
Precizirala je da su 16. lipnja 1995. godine zajedno otišli na jednu svadbu, a potom i na susret sa srpskim iseljenicima na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji.
Ona je tijekom iskaza izrazila uvjerenje da njen suprug ”nije mogao počiniti” zločine za koje je optužen i da ”ne bi trebalo da bude osuđen”.
Svjedokinja je kazala i da je, kada je čula tvrdnje o masovnim ubojstvima u Srebrenici, koje je nazvala ”propagandom”, pitala supruga o tome.
”Ja sam ga u jednom trenutku pitala: Ratko, molim te, reci mi istinu da li si ti izdao neku naredbu u vezi s ovim zločinima koji su se desili u Srebrenici? On se u tom trenutku uozbiljio i, onako, oštro me pogledao i rekao: Da li u mene sumnjaš?”, opisala je drhtavim glasom Bosiljka Mladić.
Dok ju je unakrsno ispitivala tužiteljica Margaret Hassan, ona je rekla da ”ne prihvaća” da su vojnici pod zapovjedništvom njenog supruga u srpnju 1995. strijeljali više od 7.000 srebreničkih muslimana, ali da iz medija zna da je ”počinjen neki zločin”.
”Ja sam sigurna da moj suprug nije mogao počiniti takvo djelo i zato mislim da ne zaslužuje da bude osuđen. A, inače, osuđujem svaki zločin, pa kad bi i moj suprug to učinio”, naglasila je svjedokinja.
Mladiću, nekadašnjem zapovjedniku VRS-a, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko općina, progone nesrpskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Na pitanje što je Mladić radio od 14. do 17. lipnja 1995. godine, Bosiljka Mladić je rekla da je bio ”u kući u Beogradu”.
Svjedokinjinu tvrdnju da Mladić tijekom telefonskog razgovora s neidentificiranom osobom koji je vodio iz Beograda 16. lipnja 1995. nije izdavao nikakva naređenja, tužiteljica Hassan je pobijala citiranjem prepisa razgovora, koji je bio snimljen na filmu.
U citiranom razgovoru, Mladić, između ostalog, kaže:”Kako je gore, kod Vinka? (…) Punom parom naprijed, maksimalna sigurnost… Ne čekajte naređenja, ako se pojave u zraku, oborite ih.”
Po Tužiteljstvu, Mladić je u istom razgovoru naložio obaranje aviona NATO-a koji su tada letjeli oko Žepe, koju je VRS napala odmah po zauzimanju Srebrenice.
Na sugestiju da su to bila Mladićeva naređenja, Bosiljka Mladić je, ograđujući se da ”nije stručnjak”, odgovorila da se ”naredbe daju preko zaštićene linije, a ovo je bila obična linija”.
Svjedokinja je tvrdila da je, prije Mladićevog uhićenja u lipnju 2011., supruga posljednji put vidjela 28. srpnja 2001. godine, kada je napustio beogradski stan odmah pošto je Haaškom tribunalu bio izručen bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević.
Do tada ga je, naznačila je Bosiljka Mladić u jednom trenutku, ”još osiguravala država”. Sugerirajući da s mužem od tada uopće nije imala kontakt, ona je posvjedočila i da je ”pola godine” prije nego što je Mladić bio uhićen vjerovala da on više nije živ, imajući u vidu da je ”još 1996. doživio moždani udar” i da vjerojatno živi pod teškim uvjetima.
Suđenje Mladiću se nastavlja u četvrtak, 13. kolovoza, javlja BIRN- Justice Report.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare