Published On: Sat, Sep 26th, 2015

SUOČENA S VALOM IMIGRANATA Merkel poziva na duh reunifikacije

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u subotu spomenula “opći osjećaj” koji je animirao Njemačku u trenutku ujedinjenja zemlje 1990. godine, ocijenivši da on može danas pomoći zemlji da otkrije izazov integracije izbjeglica.
– Njemačko jedinstvo je prirodno bilo nešto vrlo specifično. Ne može se lako uporediti s valom izbjeglica danas – rekla je Merkel u svom tjednom govoru, dok Njemačka uskoro proslavlja 25 godina od svoje reunifikacije, 3. listopada 1990. godine.
– U to vrijeme pokazali smo ovo: suočeni s evolucijom stvari, imali smo snage da svladamo ovu evoluciju – rekla je kancelarka, podsjetivši da će integracija imigranata koji masovno dolaze u Njemačku zahtijevati ogromne napore u pogledu integracije.
– Međutim, opći osjećaj – kada nam se pokaže veliko iskušenje, mi ćemo u njemu uspjeti – ja mislim, mi možemo sve uraditi kada prizovemo sjećanje – rekla je Merkel.
Njemačka očekuje 800.000 podnesaka za azil ove godine, apsolutan rekord, prema 200.000 u 2014. godini.
Između siječnja i kraja srpnja, 256.938 osoba je podnijelo zahtjev za azil u Njemačkoj, od kojih je 55.587 osoba izjavilo da je iz Sirije.
FENA