Published On: Sri, srp 10th, 2019

Sumorno jutro nakon gašenja struje u Aluminiju: Prazna postrojenja, radnici u nevjerici

“Prekjučer kad smo bili u Vladi u Sarajevu znali smo da je kraj. Vidjeli smo po dopremijerki Milićević i ministru Džindiću da je neko donio odluku da je za Aluminij kraj”

Radnici su se vratili s treće smjene ili su dolazili po svoje lične stvari. Parking je pun, ali niko nije bio za neku veliku priču.

U ponoć kad je Aluminij d.d. Mostar isključen s elektronaponske mreže svi su znali da je kraj, a kad u naredna tri sata nije nekim čudom došla struja znamo da povratka za bivšeg giganta više nema.

Na kapiji zatičemo Željka Filipovića, člana Nadzornog odbora ispred malih dioničara, koji svoje komentar sažima u jednu riječ – katastrofa.

“Ćelije i anode su se spekle, to je kompletan gubitak i nema više povratka. Jedino nam preostaje graditi fabriku nanovo. Iskreno, nismo vjerovali da će do ovoga doći, do zadnjeg trenutka smo se nadali čudu. Federalna vlada, Vlada Republike Hrvatske, svi su nas ostavili, posebno politika”, kaže Filipović.

Struja je bila osigurana za četiri posljednja dana, a Filipović podsjeća kako se oko Nove godine plaćala i po 96 eura za megavat-sat.
Željko Filipović i Željko Damjanović

Željko Damjanović, član Nadzornog odbora ispred malih dioničara, kaže da je najtužnije što su oni cijelo vrijeme upozoravali kako je izlazna cijena struje u Elektroprivredi BiH 42 eura, a u Elektroprivredi HZHB 20 eura

“Oni su struju prodavali raznim mešetarima, da bi je mi plaćali 78 eura. U šeme su ušle razne lopine, mešetari. Ovaj proda onome, onaj onome… Iz struje se najviše novca izvlačilo, a nas su gurnuli u probleme i gledaj gdje smo sada”, konstatira Damjanović.

Aluminij je za struju mjesečno plaćao od 18 do 20 miliona KM, a ranije je to bilo do deset.Filipović dodaje kako se politika 20 godina trudila da uništi Aluminij te da je konačno uspjela.

“Ovo će biti kaos za Mostar, Hercegovinu, a i širu regiju. Posljedice će biti socijalne, političke, ali i svake druge. Boga mi i fizičke. Mi smo noćas bili do nekih doba, ljudi su jako napeti. Mene je za vrijeme blokade udario specijalac, a ja sam samo štitio kolege. To su radnici, nisu kriminalci”, kaže on.

Cilj jučerašnjih protesta i blokada saobraćajnica je bio, kažu nam, da se skrene pažnja na ovaj problem, a sada je sve izgubljeno.

“Prekjučer kad smo bili u Vladi u Sarajevu znali smo da je kraj. Vidjeli smo po dopremijerki Milićević i ministru Džindiću da je neko donio odluku da je za Aluminij kraj”, dodaje Damjanović.

Filipović kaže da posljedice gašenja Aluminija mora snositi i najviši politički vrh, a navodi posebno predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

“Ovo je katastrofa. Sad da nam neko da struju nema fajde, gotovo je”, kažu nam.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare