Published On: Wed, Sep 23rd, 2015

SUMMIT EU: Europski dužnosnici nagovaraju Milanovića da otvori granicu

Europski dužnosnici na kriznom summitu EU u Bruxellesu, posvećenom rješavanju izbjegličke krize u Europi, uvjeravaju hrvatskog premijera Zorana Milanovića da povuče  odluku o blokadi granice sa Srbijom koju Srbija naziva protupravnom.
Istodobno, dužnosnici EU pokušavaju ubjediti i Vladu Srbije da odgoditi provođenje odluke o kontramjerama prema Hrvatskoj zbog jednostrane blokade transporta kamiona na granici.
Srpska strana  daleko je od odluke da odustane od kontramjera u slučaju da hrvatski premijer Milanović i njegova vlada ne popuste i ostanu tvrdoglavi u namjeri da granične prijelaze ostave zatvorenim za promet kamiona koji dolaze iz Srbije pri0pćavaju mediji u Srbiji.
U dosadašnjem tijeku ministarskog summita u Bruxellesu, zapravo, svo vrijeme se samo i razgovaralo o jednostranom zatvaranju graničnih prijelaza, koje je naredila Vlada Hrvatske zbog, navodnog, prevelikog priljeva migranata.
Tijekom večeri očekuje se i razgovor hrvatskog premijera Zorana Milanovića i njemačke kancelarke Angele Merkel, koja će ga pokušati ubijediti da otvori granične prijelaze sa Srbijom.
 
Informacije sa zasjedanja neko vrijeme nisu pristizale jer je pao internet. Hrvoje Krešić s RTL-a javio je kako Njemačka, Austrija, Slovenija i Hrvatska pritišću čelnike EU da se uspostavi jača kontrola vanjskih granica Unije.
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherinipozvala je danas Beograd i Zagreb da zajednički pristupe rješavanju izbjegličke krize te istaknula da zatvaranje granica nije rješenje. Uoči izvanrednog summita u Bruxellesu kazala je i da je razgovarala s oba premijera.

Racionalno o izbjegličkoj krizi


Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je naposredno uoči summita liderima Unije da se izbjegličkom krizom počnu baviti “racionalno”. Istaknula je da je prioritet pronalaženje rješenja za “neodgovarajuće financiranje međunarodnih programa, zbog čega ljudi u izbjegličkim kampovima gladuju, a zalihe hrane su smanjene”.