Published On: Sub, kol 7th, 2021

SULUDO: BiH traži kazneni progon generala, oni šokirani: U Bljesku nismo ni prešli granicu RH

BOSNA I HERCEGOVINA od Hrvatske traži da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska, potvrđeno je danas iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Među osobama koje bi Sarajevo htjelo kazneno progoniti su i trojica preminulih generala predvođena bivšim načelnikom glavnog stožera Petrom Stipetićem, ali i aktualni šef Generalskog zbora Pavao Miljavac te još nekoliko vrlo poznatih imena.

Na bosanskohercegovačkom su popisu, kako javlja Dnevnik Nove TV,  ratni zapovjednici Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo i Luka Džanko.

Na popisu su i preminuli – Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

Zatim, na popisu su se našli i Renato Romić, Željko Verkaz, Rudolf Lokner, Vlado Gavrić i zapovjednik topništva Gašljević u akciji Bljesak.

“Mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”

“Ministarstvo pravosuđa i uprave će ovih dana proslijediti predmete Državnom odvjetništvu i kao što je do sada bilo, Državno odvjetništvo će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima”, kaže Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

BiH ih na tom popisu traženih tereti za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja.

 

“Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin. Mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”, rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac

“Doživio sam to jako loše i neugodno i tražim da nas se već jedanput pusti na miru”, dodaje Vrbanac.

“Mislim da je to legitimna operacija Hrvatske vojske i da nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo”, govori Pavao Miljavac.

“Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali, mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo i trebali bi biti zahvalni za sve što je Hrvatska vojska pomogla susjednoj državi BiH”, smatra Luka Džanko.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Perok vrzica
Perok vrzica
1 godina prije

Đe je disquss?