SULJO ŠALJIVDŽIJA: “Izbacuje se iz vlasti stranka koja ima bošnjački legitimitet”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić kazao je danas u Sarajevu da za sjednicu Doma naroda PSBiH 19. srpnja, kao točka dnevnog reda nije predviđeno razmatranje pitanja razrješenja ministara iz te političke stranke, te da izaslanici te stranke neće sudjelovati u raspravi jedne takve odluke ako mimo njihove volje bude na dnevnom redu neke od narednih sjednica.

– Bit ćemo protiv da se to nađe na dnevnom redu koji je već ranije usuglašen. Mi nećemo sudjelovati u raspravi i donošenju jedne takve odluke jer smatramo da to nije u skladu ni s Poslovnikom. To se može staviti, eventualno, na neku od narednih sjednica Doma naroda, kazao je Tihić i razrješenje ministara iz reda SDA odnosno Bošnjaka definirao kao pitanje od vitalnog nacionalnog interesa.

Tihić kaže da izaslanici iz SDA u Državnom parlamentu neće sudjelovati u raspravi u slučaju da se to pitanje, kako je kazao, mimo njihove volje stavi na dnevni red neke od narednih sjednica.

– Cijelo vrijeme se govori o etničkom legitimitetu i potrebi zaštite etničkog legitimiteta hrvatskog i srpskog naroda. Nikome nije problem ako se iz vlasti izbacuje ona stranka koja ima taj legitimitet kad su u pitanju Bošnjaci, ali izgleda jeste problem kad je u pitanju netko drugi, kazao je Tihić.

Odlukom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande krajem jlipnja smijenjeni su ministri sigurnosti Sadik Ahmetović, odbrane Muhamed Ibrahimović i zamjenik ministra financija i trezora Fuad Kasumović. On je odluku o smjenama donio na inicijativu lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je krajem svibnja zatražio smjenu ministara iz SDA, jer nisu podržali proračun BiH za ovu godinu.
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić kazao je danas novinarima u Sarajevu da, bez obzira na poziciju u vlasti, ta politička stranka ne mijenja svoje strateške pravce, a izlazak iz trenutne političke krize u BiH vidi u prijevremenim izborima.

– Nema promjene politike SDA. Bez obzira na to je li bila pozicija ili opozicija, mi ne mijenjamo naše strateške pravce, a to je država BiH ravnopravnih naroda i građana, ravnopravna pozicija bošnjačkog naroda, njegovanje njihove kulture, tradicije i vjere uz istu poziciju i drugih naroda u BiH, te europski put BiH, kazao je Tihić u stanci sjednice Glavnog odbor SDA.

Među strateškim pravcima SDA je i zalaganje za članstvo u NATO-u i EU, pronalazak nestalih i dostojanstvena sahrana te procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

Izlazak iz političke krize u BiH Tihić vidi u prijevremenim izborima “uz ispunjavanje svih ustavnih i zakonskih uvjeta”.

Tihić je danas podnio informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji koju je na sjednici, zajedno s ocjenama te situacije, kao jedinu točku dnevnog reda razmatrao i podržao Glavni odbor SDA.

Po riječima predsjednika Glavnog odbora SDA Halida Genjca u raspravi članova GO SDA o toj točki dnevnog reda dominiraju ocjene da će “i u vlasti i tamo gdje bude u opoziciji SDA zadržati svoja strateška opredjeljenja”.

Naglasio je da je na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA ocijenjeno da se zbog “nepromišljenih, protivustavnih i protuzakonitih poteza predstavnika SDP-a, BiH nalazi u dubokoj političkoj krizi, a štetu prije svega trpe bh. građani”.

– Cijenimo da je, zbog tih poteza, u dobroj mjeri oslabljena pozicija bošnjačkog naroda, kazao je Genjac. ( Fena)

more recommended stories