SULJAGIĆEVI “UGLEDNICI NA DALJINSKI”: Obrazovan, hrabar i nepotkupljiv

Grupa bosanskohercegovačkih intelektualaca uputila je pismo podrške Emiru Suljagiću u izbornoj utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, piše Bljesak.info

“Smatramo da je nužno da u Bosni i Hercegovini dođe do radikalnih promjena politika koje su našu zemlju učinile najmanje poželjnom europskom državom za dostojanstven život njenih građana. Od svih kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jedino u doktoru Suljagiću vidimo političara čiji će izbor označiti početak neophodnih promjena”, navodi se u pismu podrške koje su potpisali Aleksandar Hemon, dr. Zdravko Grebo, mr. Senad Pećanin, dr. Edina Bećirević, Boro Kontić, dr. Hariz Halilović, Mile Stojić, Ahmed Burić, dr. Slavo Kukić, dr. Amila Buturović, dr. Haris Halilović, dr. Dženita Pašić, mr. Reuf Bajrović i mr. Zrinka Bralo.

Vjerujemo da je upravo doktor Suljagić jedini izbor svih građana kojima je dosta kriminalaca u politici, kao i onih kojih su marionete – bilo korumpiranih stranačkih lidera, bilo pijuni autoritarnih lidera drugih država koji Bosnu i Hercegovinu odaljavaju od euro-atlantskih i približavaju rusko-azijskim integracijama, dodaje se u pismu.

Doktor Suljagić je mlad, vrhunski obrazovan, te dokazano hrabar i nepotkupljiv. Za samo godinu dana svog angažmana u Republici Srpskoj učinio je na objedinjavanju i zaštiti prava diskriminiranih građana i povratnika više nego sve političke stranke zajedno od kraja rata do danas. Da je živ, Emirov otac, i sam jedna od srebreničkih žrtava, bio bi ponosan na svog sina baš kao što se njime ponose njegovi prijatelji i povratnici u Republiku Srpsku, navodi se.

Na kraju, podržavajući na ovaj način dr. Emira Suljagića želimo utemeljiti praksu javne podrške kandidatima i politikama od strane građana koji nisu stranački angažirani, ali koji osjećaju građansku odgovornost za Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno, zadržavamo pravo i na javnu kritiku angažmana svih političara, uključujući i dr. Emira Suljagića nakon što bude izabran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, stoji u javnom pismu.

Podsjećamo, isti su uputili apel Veleposlanstvu SAD-a da uskrate gostoprimstvo Ivanu Šušnjaru, uredniku portala Poskok.info u Chicagu gdje je imenovan na funkciju generalnog konzula u Konzulatu Bosne i Hercegovine.

Pametnome dosta…

Inače Suljagićev tweet od danas pun je govora tolerancije:

 

 

 

Emir Suljagić, sarajevskim damama, naročito dženderušama,   poznat kao jako privlačan, točnije opasno privlačan, točnije privlačan no jako opasan lik, nije rekao niti jednog jedinog slova, kada je Poskok.info pisao o ustašluku u njegovoj Vladi. Budući da sarajevska javnost ovih dana revnije prati poskok, podsjećamo dežurne moralizatore, da su nakon 1945-e godine, upravo Suljagić i Lagumdžija vratili Pavelićevu bistu u Sarajevu. Kako? Pa preko koalicijskog partnera HSP-a čiji su uredi bili opremljeni bistama i portretrima Ante Pavelića. Jedini o ustaškom karakteru Platforme , u državi BIH, pisao je Poskok. O ustaškom karakteru vlastite Vlade , sUljaga je tada šUtia. Evo da se podsjetimo jednog slatkog ureda iz jednog od brojnih ureda SDP-ovog i tada Suljagićevog koalicijskog partnera: