Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

SULJAGIĆ-PROMOTOR POMIRENJA SRBA I BOŠNJAKA: Za propast revizije kriv je HDZ i Dragan Čović

Očekivano odbijanje revizije presude BiH protiv Srbije pokrenulo je lavinu reakcija u bošnjačkoj javnosti. Sve glasniji su oni koji u cijeloj situaciji nalaze način da za sve optuže – Hrvate.

Kao što se i očekivalo, sarajevska politička kuhinja našla je načina da u propaloj reviziji presude BiH protiv Srbije, krivca nađe u HDZ-u i Draganu Čoviću. Promotor pomirenja i saveza Bošnjaka i Srba, Emir Suljagić tako je za medije izjavio da odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu “historijski šamar povlađivanja politici HDZ-a BiH od SDA”.

Suljagić za propast revizije ne smatra Mladena Ivanića nego Dragana Čovića, što je u skladu s njegovom politikom “pomirbe sa Srbima protiv Hrvata”. Za najčitaniji bošnjački portal je rekao:

“Odluka je odbijena iz tehničkih razloga jer Predsjedništvo BiH nije moglo da je donese. Red je da građane BiH podsjetimo da Predsjedništvo BiH nije moglo da donese odluku, ne zbog Mladena Ivanića već zbog Dragana Čovića. Njegova suzdržanost bila je nož u leđa državi i žrtvama agresije na BiH”,

U narednim danima možemo očekivati otvaranje nove političke krize s Hrvatima, nakon što su sa Srbima raščišćeni računi.

Hrvatski Medijski Servis, pak, podsjeća kako Bakir Izetbegović nije ni tražio da Predsjedništvo BiH donese odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, a kada je Mladen Ivanić sazvao sjednicu Predsjedništva na kojoj je trebalo o tome odlučiti, Izetbegović ju je napustio, tvrdeći da Softić ima mandat Predsjedništva iz 2002 podnijeti zahtijev za reviziju./HMS

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer