SULJAGIĆ ODUSTAJE OD RATA? “Neka Dodik dođe u parlament i predloži izmjenu zakona o sudu”

Demokratska fronta neće sudjelovati  u eventualnim pregovorima sa Miloradom Dodikom, i političkim piromanima koji ga podržavaju, oko pravosudnih institucija u BiH

Bez obzira na činjenicu da je Tužilaštvo BiH pod djelomičnom kontrolom poslušnika SDA, nikada nećemo dozvoliti da se nelegalnim referendumima na nivou entiteta odlučuje o pitanjima iz nadležnosti Parlamenta BiH.

Ako smatraju da postoje problemi sa pravosudnim institucijama u BiH,  pozivamo SNSD da ih rješavaju u Parlamentu BiH.

Postoje ustavom  definirane procedure za promjenu zakona i bilo kakvi pokušaji predstavnika međunarodne zajednice da ih naruše putem vaninstitucionalnih pregovora sa Miloradom Dodikom će imati  beskompromisnog protivnika u Demokratskoj fronti.

Predstavnici međunarodne zajednice, pogotovo EU, moraju imati u vidu da ne smiju ponovo upasti u zamku Dodikovih nesuvislih prijetnji nelegalnim referendumom.

Cilj SNSD-a nije da se sumanuti plan o referendumu zaista provede jer su svjesni da time dovode u pitanje  Dejtonski mirovni sporazum i samim time postojanje Republike Srpske  kao entiteta.

Dodikov glavni cilj je da se otvore višemjesečni pregovori sa predstavnicima EU koji bi mu omogućili da sa dnevnog reda skine katastrofalno ekonomsko stanje u RS i ostatku BiH.

Stoga, pozivamo  predstavnike međunarodne zajednice da, ukoliko žele da zaštite  Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine reaguju u skladu sa obavezama koje proizilaze iz istog.