Published On: Sri, stu 29th, 2017

Suljagić o Praljku: Igrokaz psihopate

Emir Suljagić, gostujući u specijalnoj emisiji N1 povodom izricanja pravosnažne presude Jadranku Prliću i ostalima u Haagu izjavio da se u ovom procesu nije sudilo Hrvatima u BiH i Hrvatskoj.

Komentarisao je i incident koji je napravio Slobodan Praljak, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

“Sve što kažem bit će špekulacija, ali iz mog iskustva, mjere sigurnosti u Haagu su rigorozne. Ne mogu da vjerujem, niti vjerujem da je ovo otrov. Moguće da je lijek kojim je odlučio da se predozira”, naveo je novinar i publicista.

“Ne znamo da li je ovo legitiman pokušaj samoubistva ili igrokaz”, kazao je Suljagić.

“Realno, uspio je poslati poruku da će javnost obratiti pažnju na egzibicioniste i psihopate kakav je on, a ne na one zbog koji se ovo danas dešava. On je pravosnažno osuđeni ratni zločinac, sve ono što je odlučio da radi poslije – to se tiče njega”, kazao je Suljagić.

Da li ovo baca sjenu na događaj – odnosno izricanje presude?

“Čovjek je reditelj, ako nešto zna – zna to. Ovo će trajati do dva sata, pričat ćemo onda o nečemu drugom. Ovo je incident koji nema veze sa suštinom i pravim razlozima.”

Uloga vojnog i političkog vrha Hrvatske

Suljagić je kazao da je predsjednik suda rekao da ovo nije dio autoritativne presude, ali da je Žalbeno vijeće skoro u potpunosti potvrdilo nalaz o prirodi odgovornosti koji je nazvan zajednički zločinački poduhvat.

“Potvrđen je nalaz Sudskog vijeća u kojem stoji da je Herceg-Bosna bila zajednički zločinački poduhvat u kojem je učestvovala i Hrvatska”, izjavio je Suljagić.

“Žalbeno vijeće je zaključilo ne samo da je sukob bio međunarodni, nego da je opseg širi od onog kojeg je reklo Sudsko vijeće – i da je bio od 1992. do 1995. što je važan trenutak za Hrvatsku i BiH”, kazao je Suljagić.

“Ne vidim da iko u Hrvatskoj ima kapaciteta i integriteta da se odrekne tuđmanizma. Ako Hrvatska hoće da bude dobar susjed, legitimna članica EU i NATO-a, mora se odreći tuđmanizma. Hrvatska nije na sudu, ne sudi se Hrvatskoj, nije se sudilo Tuđmanu, Šušku i Bobetku, nije vrijeme za trijumfalizam. Ne sudi se Hrvatima i Hrvatskoj u BiH. Sudi se šestorci koji su vodili i provodili politiku”, izjavio je. Emir Suljagić.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x