Published On: Uto, ruj 15th, 2020

SULJAGIĆ O KRAJIŠNIKU: ‘On je čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat i…’

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, komentirajući vijest o smrti osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, kazao je kako je on čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat i organizaciju.

– Ako postoji netko za koga možemo reći da je suodgovoran za genocid nad Bošnjacima s Radovanom Karadžićem, onda je to Momčilo Krajišnik – kazao je Suljagić za Fenu.

Naglasio je kako je “Krajišnik osuđen za zločine protiv čovječosti te da je u presudi protiv njega Haški tribunal utvrdio da djela za koja je on osuđen, sadrže takozvani actus reus genocida, ali da mu, tobože, nisu mogli dokazati namjeru”.

– Momčilo Krajišnik je između 1991. i 1996. godine predsjedavao Skupštinom bosanskih Srba. To je forum apsolutno jedinstven u historiji sličnih događaja po tome što je na njemu u vrlo demokratskom duhu i vrlo demokratskoj debati odlučeno da jedan narod bude fizički uništen, odnosno iskorijenjen – istaknuo je Suljagić.

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik jutros je u Banjoj Luci u 75. godini preminuo od posljedica infekcije koronavirusom.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>