Published On: Pet, sij 12th, 2018

ŠOK U EU PARLAMENTU: Slovenska zastupnica progovorila o rastućem problemu veličanja ustaštva u Sarajevu

Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Patricija Šulin iz redova Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uputila je pitanje Europskoj Komisiji koji se odnosi na činjenicu da se u BIH  poštuje Mustafa Busuladžić.

Naime, Šulin je u svom upitu, na koje je Europska komisija dužna odgovoriti u pisanom obliku, istaknula kako je „Skupština Kantona Sarajevo u Bosni i Hercegovini odlučila je preimenovati osnovnu školu u čast Mustafi Busuladžiću, zloglasnom antisemitu i nacističkom suradniku, unatoč prigovorima nekoliko članova Skupštine. Odluku je potvrdio Općinski sud u Sarajevu“.

Šulin je upitala „kako Komisija, u svjetlu zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, gleda na poštovanje Mustafe Busuladžića u zemlji?“

U drugom dijelu pitanja zastupnica EPP-a u Europskom parlamentu pitala je Europsku komisiju „je li zabrinuta obzirom na predanost Bosne i Hercegovine prema vrijednostima navedenim u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji (UEU) u svjetlu tih događaja?“

Podsjetimo, u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji stoji kako se Unija „temelji na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina. Te su vrijednosti zajedničke državama članicama u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca“.

Ovim pitanjem pojedini zastupnici u Europskom parlamentu pokazali su kako prepoznaju da pojedine regije u Bosni i Hercegovini još nisu uskladili svoje politike i odluke s temeljnim načelima Europske unije, kao što je npr. članak 2.