Published On: Tue, Jan 14th, 2020

Sulejmani i Džaferović sastali se 1992?!: Šokantne informacije o djelovanju bošnjačkoga člana Predsjedništva i ubijenoga iranskoga generala

Izvori lista tvrde da je Soleimani bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, s čime je, kako pišu, Džaferović bio upoznat…

Nedavno ubijeni iranski general Qasem Soleimani sudjelovao je i osobno u ratu u BiH 1993. i 1994. godine, kada se susreo i sa Šefikom DŽaferovićem, a u svibnju 1992. godine u Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske koji su napadali srpske položaje, tvrdi izvor Večernjih novosti.

“DŽaferović, koji je poznat po tome da je za vrijeme rata izdavao i bosanske dokumente pripadnicima zloglasnog odreda `El mudžahedin`, susreo se i bio je u koordinaciji s iranskim generalom Soleimanijem, gdje god su trebali sudjelovali pripadnici Iranske revolucionarne garde u napadima na srpske položaje i zločinima nad Srbima”, piše list pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu.

Ovaj izvor navodi da se bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović za vrijeme građanskog rata u BiH susreo sa Soleimanijem kao načelnik Centra za sigurnost Zenice. Prema navodima izvora, Soleimani – vođa elitnog odreda Quds Iranske revolucionarne garde i jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka, koji je nedavno ubijen u zračnom napadu SAD u Iraku, boravak u BiH je obrazlagao svojom poznatom izrekom: “Gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu”, prenosi Srna.

“Tako je Iranska revolucionarna garda, zahvaljujući generalu Soleimaniju, bila prva strana paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospjela u BiH i sljedećih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima”, navode Novosti. Izvori lista tvrde da je Soleimani bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, s čime je Džaferović bio upoznat, ali nije poduzeo ništa da počinitelji tog gnusnog čina budu privedeni pravdi.

Za vrijeme rata Soleimani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori, došao kao i ostali pripadnici Iranske revolucionarne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionirani u Kaknju, Visokom, Travniku, Zenici, Fojnici i na Igmanu.