Published On: Sri, kol 28th, 2013

PALA I TIHIĆEVA MASKA: Između jačanja države i majorizacije nad Hrvatima biram ovo drugo!

Kako vrijeme odmiče padaju i  maske lažnog sarajevskog patriotizma. Iako se načelno zalažu za jačanej države gotovo svi bošnjački lideri iz dana u dan odbijaju prijedlog gašanja Federacije i jačanja državnih institucija. Opravdanja za to su više nego smiješna. Iako bi tim modelom pozicija RS-a oslabila, Bošnjaci nisu za slabljenje do jučer “genocidne” RS  a prijedlog hrvatskih stranaka nazivaju lukavim. Hrvati koji su do jučer bili prokazivani kao antidržavni element koji šuruje sa Banjalukom predlažu jačanje države i slabljenje  uloge RS-a , možebitni put u njenu potpunu transformaciju, dok bošnjački “građani” za to vrijeme govore o simetriji i asimetrji apsolutno nezainteresirani za jačanje državne razine. Logija je vrlo jednostavna. Ukidanjem Federacije ojačala bi BIH ali bi prestala bošnjačka dominacija nad 51% BIH. U izboru država ili majorizacija nad Hrvatima Bošnjaci su već odabrali: Majorizacija!

 

Na pitanje što misli o Čovićevom prijedlogu o ukidanju Federacije BiH, Tihić je rekao da to” nije realno i moguće”.

” To nije po Daytonskom sporazumu … Tu onda zadire u suštinu Daytonskog sporazuma. Mi nismo na tu temu spremni razgovarati. To dolazi u obzir samo u slučaju simetrije, dakle, da se ukine i Republika Srpska (RS)”, rekao je.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako ta stranka nije spremna ponovno bude dio vlasti nešto više od godinu dana do Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2014. godine.

” S obzirom na okolnosti kako je SDA izbačena iz vlasti i sve ovo što je do sada urađeno, odnosno što ništa nije urađeno u korist Bosne i Hercegovine, nego samo na njenu štetu, SDA sada nije spremna razgovarati i sudjelovati u vlasti do kraja ovog mandata. Neka odgovornost za to snose oni koji su dio vlasti i koji su izbacili iz SDA iz Vijeća ministara BiH”, govori Tihić za agenciju Anadolija.

Ipak, nastavlja on, SDA se trudi da bude dio rješenja kada je riječ o implementaciji presude u slučaju” Sejdić-Finci”, vojne imovine, odnosno svih pitanja čije rješavanje je neophodno na putu kao NATO-u i Europskoj uniji (EU) .

” Prije nekoliko dana sam razgovarao s Draganom Čovićem, liderom HDZBiH, i iznio sam nekoliko varijanti mogućeg načina provedbe presude u slučaju” Sjedić-Finci” do 16. rujna kad će o tome razgovarati Naši predstavnici. Nadam se da ćemo tada doći do jednog usuglašenog stava. Opcije su otvorene, dakle, i direktnoga, ai neizravnog izbora. Na sastanku rukovodstava 16. rujna otvorit ćemo pitanje Mostara, Brčkog i” mješovitih kantona” Srednjobosanskog (SBK) i Hercegovačko-neretvanskom (HNK)”, ističe Tihić.

 

Tihić je pozvao sve probosanske stranke na koaliciju za Opće izbore 2014. godine u RS-u.

” Mi smo spremni kao i na izborima prošli put da pravimo predizbornu koaliciju u RS. Jer, događa se rasipanje glasova. To je bilo prošlog puta, izgubili smo najmanje dva zastupnika u Skupštini RS za što je nedostajalo 1.200 glasova. Neke stranke su dobivale i po 5.000 glasova no nisu dobile zastupnika. Spremni smo sa svima, sa svim strankama bosanske orijentacije, praviti predizbornu koaliciju u RS”, rekao je Tihić.

– Spremni na postizborne koalicije u FBiH –

No, na izbore u Federaciji BiH SDA će definitivno sama, tvrdi on.

” Kada je u pitanju FBiH, tu ćemo svakako ići samostalno. Poslije izbora otvoreni smo za koalicije za svima s kojima se možemo dogovoriti i čiji programi su slični našem”, potvrdio je čelnik SDA.

– Borimo se za bolju poziciju Bošnjaka –

Upitan što će SDA učiniti glede posljednjih napada na Bošnjake u RS, jer ta stranka ima svoje predstavnike u tijelima u RS i da tamo praktično jedini predstavljaju Bošnjake, Tihić je istakao da se njegova stranka bori onoliko koliko ima glasova.

” Činimo sve da im poboljšamo poziciju Bošnjaka u RS. Osim toga, znate da je zamjenik predsjednika naše stranke Bakir Izetbegović uspio isposlovati kredit za povratak od 100 milijuna eura od strane Turske. I to je aktivnost SDA. Tu je i naš rad na terenu kad je u pitanju popis. Nijedna stranka nije aktivna kao SDA oko ovog pitanja. Ne znam da li se uopće ijedna druga stranka angažirana na tim poslovima osim nas. Mi svaki dan radimo kako bi se taj popis proveli na zakonit način. No, naša snaga i moć ovise od broja birača koji glasaju za nas, od birača koji uopće izlaze na izbore. Ovo je apel svima koji žive u inozemstvu da izlaze i glasaju. Onda će naša politička moć biti veća i više će se reflektirati na terenu”, dodao je.

– Podjele u RS su šansa za Bošnjake –

Tihić je ocijenio da Bošnjaci svoju šansu trebaju vidjeti u podjelama u RS-u i činjenici da trenutno na političkoj sceni tog entiteta djeluju dva ujednačena tabora.

” Na jednoj strani je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a na drugoj Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i druge stranke. Bošnjački predstavnici bi mogli bit značajan tas na vagi i imali bi daleko veću moć da se bore za interese Bošnjaka i povratnika. Ali, građani moraju izaći na izbore i glasovati”, poručio je Tihić u razgovoru za agenciju Anadolija.

AA

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare