Published On: Fri, Jul 26th, 2013

Sulejman Tihić prijeratni Srbin, danas veliki Bošnjak!?

Od ranije je poznato da su, primjerice, Jović i Silajdžić prije rata bili Jugosloveni, ali svakako je novitet da se Sulejman Tihić prije rata izjašnjavao po nacionalnosti kao Srbin?

Srbijanski Kurir je objavio priču i svjedočenja o tome kako je predsjednik SDA prije rata bio ponosan što je – Srbin. Podatke im je dao izvjesni Lazar Blagojević koji je sa sadašnjim predsjednikom SDA radio u općinskom komitetu kao sekretar.

Sulejmana Tihića znam lično. Zajedno smo bili članovi općinskog komiteta. Posto je bio advokat, koristili smo ga za pravne stvari. U njemu se tada nije mogao prepoznati bilo kakav nacionalizam. Sulejman Tihić tada i danas, sasvim su dva različita pojma. Da mu ne znam lik, rekao bih da se radi o dva čovjeka. Matične knjige iz tog vremena potvrđuju da se on u Bosanskom Šamcu u to vrijeme izjasnjavao kao Srbin“, naveo je nekadašnji sekretar općinskog komiteta.

Kako se navodi, Tihić je tokom nedavnog boravka u Bihaću, gdje je otvoreno stao na stranu generala Atifa Dudakovića kojeg su, podsjećamo, inkriminirale snimke u kojima navodno naređuje pogubljenja, sto je izazvalo revolt srpskih boračkih organizacija. Isti onaj poznanink Sulejmana Tihića i bivši sekretar općinskom komiteta Saveza komunista Bosanskog Šamca Lazar Blagojević je današnji predsjenik srpske boračke organizacije u tom gradu, revoltiran Tihićevom izjavom, navodno je prvo kontaktirao bh. medije, koji su odbili objaviti njegove navode, da bi ih srbijanski Kurir na kraju objavio.

 

Kurir