Published On: Čet, pro 20th, 2012

Sulejman Milošević : Pitanje očuvanja Bošnjaka u Mostaru pitanje za čitavu državu

Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić izjavio je jučer u Mostaru kako ta stranka daje punu potporu Klubu vijećnika Bošnjaka Gradskoga vijeća Mostara da u pregovirima u OHR-u oko rješenja Statuta grada Mostara i Izbornoga zakona BiH zastupa SDA, ali i druge političke stranke koje budu podržale njihove prijedloge i stavove.
Tihić u Mostaru: Pitanje očuvanja Bošnjaka u Mostaru pitanje za čitavu državu
Tihić je kazao kako je nakon jučerašnje proširene sjednice Kluba vijećnika Bošnjaka Gradskoga vijeća Mostara i izaslanstva SDA iz zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH i BiH, te predstavnika NVO-a i boračkih udruženja, idejno rješenje za Statut Grada Mostara uspostava više multietničkih općina u kojima bi bilo koncentrirano oko 60 posto vlasti, dok bi se ostatak tj., 40 posto, odnosilo na jedinstvenu gradsku upravu.
Predsjednik SDA BiH kazao je također kako se u rješavanju Statuta grada Mostara neće dozvoliti da to rješenje bude na štetu građana Mostara, nego će se koristiti svi mehanizmi, uključujući i mehanizame zaštite vitalnoga nacionalnog interesa i zaštite države. Po njegovim riječima, Klub Bošnjaka svjestan je da pitanje Mostara nije samo pitanje Bošnjaka u Mostaru nego i pitanje Hrvata i Srba, te da treba tragati za takvim rješenjem.
Tihić je dodao kako je svjestan i činjenice da se narušeni odnosi SDA i HDZ-a reflektuju i na dogovor oko pitanja Statuta grada Mostara, a predsjednik Gradskoga obora SDA Mostara Zijad Hadžiomerović kazao kako ne vjeruju u iskrene namjere HDZ-a i njihovo zalaganje za ujedinjenje grada Mostara.
Na pitanje postoji li mogućnost da se otvori prostor i drugim jedinicama lokalne samouprave da riješe svoj status kroz više općinskih jedinica, predsjednik SDA je ocijenio kako to nije moguće jer se, kako je kazao, Mostar ne može usporediti ni sa jednim drugim gradom u BiH.
“Rješenja o Mostaru su daytonska rješenja, odnosno ustavna, i Mostar nema sličnosti s drugim mjestima u BiH”, kazao je Tihić. Inače, Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostar pozvao je, osim SDA, SDP, SBiH i SBB da na isti način daju potporu oko, kako je kazano, pravilnog i poštenog donošenja rješenja za Statut Grada Mostara i Izborni zakon BiH.(Dnevnik.ba/Mostarlife.com)