Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

SUKOBILI SE RUSKI I AMERIČKI AMBASADOR U BIH: Sve veličanstvene izjave o slobodi i moralu blijede na pozadini onoga što se događa u samoj Americi

Must Read

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je američkom veleposlaniku u BiH Michaelu Murphyju da odbaci prijetnje i ucjene i da državi BIH da mogućnost da sama donosi odluke bez vanjskog pritiska i manipulacija nego na temelju dogovora domaćih političara.

Kalabuhov je rekao da će u tom slučaju biti odgovorni političari u BiH pred biračima i pred svojom savješću.

On je rekao da Marfijeve izjave, koje je dao za “Srpskainfo”, izvana izgledaju lijepo, ali da je problem što su te izjave u suprotnosti sa stvarnim djelovanjem SAD.

“Oni govore o suverenitetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a guraju ju u NATO. Govore o primatu slobodne trgovine, ali se svim silama bore protiv isporuke ruskog plina Bosni i Hercegovini kao neprihvatljivoj energetskoj ovisnosti”, naveo je Kalabuhov.

Kazao je da SAD govore o slobodi govora, a “troše milijune dolara na suprotstavljanje ruskom utjecaju kojeg nazivaju zloćudnim, podmićujući pri tome novinare da pišu rusofobne materijale”, priopćeno je iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Govore o demokraciji, ali uvode sankcije protiv nepoćudnih političara, a čak i na lokalnoj razini pokušavaju utjecati na formiranje tijela vlasti, rekao je Kalabuhov.

Murphyjeve riječi o Ukrajini ocijenio je “apsolutno neprihvatljivima”.

Ruski veleposlanik je istaknuo da je više puta “objašnjavao razloge” ruske agresije, te da “nema potrebe da se američki veleposlanik poziva na međunarodno pravo koje su SAD više puta prekršile”.

“Nema potrebe manipulirati emocijama, govoreći o žrtvama ruskog bombardiranja nakon zločina koje kijevski režim, uz pomoć američkog oružja, čini nad civilnim stanovništvom ruskih regija, uključujući djecu i starije osobe, nakon nekoliko puta orkestrirane provokacije”, rekao je Kalabuhov.

Rekao je da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da “SAD nije Ukrajinu namjerno pretvorio u odskočnu dasku za rat s Rusijom”.

“Ne bi Ukrajinu napunili oružjem. Ne bi postavili biolaboratorije. Obratili bi pažnju na neonacistički karakter sadašnjih vlasti Ukrajine, koji ni u Kijevu ne skrivaju, ali se njime ponose”, iznio je niz optužbi ruski veleposlanik u BiH.

Kalabuhov tvrdi da SAD pokušava uvući cijeli svijet u svoju antirusku kampanju.

“Pogledajte samo razmjere prihoda američkog vojno-industrijskog kompleksa. Sve veličanstvene izjave o slobodi i moralu blijede na pozadini onoga što se događa u samoj Americi“, rekao je Kalabuhov, koji je potvrdio da nije imao osobni kontakt s Murphyjem, ali je naveo i da je razlog tome što su “Washington i njegovi saveznici namjerno prekršili proceduru za imenovanje novog visokog predstavnika i obesmislili rad Upravnog odbora Vijeća za provedbu mirovnog sporazuma bez sudjelovanja Rusije”.

“Zapadni partneri zabranili su sebi komunikaciju s ruskim veleposlanikom, ignorirajući vjekovne tradicije diplomacije kao zanata i umjetnosti, koja podrazumijeva traženje i pronalaženje rješenja čak i za najsloženije probleme”, rekao je Kalabuhov.

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy kazao je kako od predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi užasna huškačka retorika, napadi na državu, nastojanja da se podrije Bosna i Hercegovina i njene institucije, teritorijalni integritet.

“Nećemo mirno stajati i gledati, niti dopustiti raspad ili nasilje u ovoj zemlji”, rekao je Murphy za “Srpska.info” i dodao da je odluka da se oda počast ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sramota.

O tome kako komentira aferu koja je procurila na Wikileaksu, dokument u kojem upravo Murphey traži od State Departmenta imunitet za moguća suđenja Selmi Cikotiću za zločine nad Hrvatima i Srbima u Bugojnu, Murphey je htio dati odgovor, no u zemlji u kojoj USA kontrolira novinare, nema novinara da ga upita to pitanje.

Poskok je jedini mediji koji o tome uzaludno piše. A pišemo to u nadi da će netko od Hrvata, hrvatskih političara, u znak pijeteta prema pobijenim Bugojancima, i u ime vlastite časti poručiti ovom čovjeku, ili da pojasni taj faksimil ili da konačno ide kući.

- Advertisement -

22 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -