Published On: Pet, ruj 16th, 2016

SUKOB U HDZ-u 'Pa neće me valjda Pupovac smjenjivati Plenkoviću?!'

Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana – to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati Vladu u kojoj sjedi Hasanbegović – izjavio je jučer Milorad Pupovac za televiziju N1.
Na to mu je, kako prenosi Hina, Zlatko Hasanbegović odgovorio:
– Pupovac neće kadrovirati sastav buduće hrvatske Vlade. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imat će čvrstu saborsku većinu sa, ili bez, tri mandata Pupovca.
Nemoguća misija
Hasanbegović je, javlja Hina, dodao da Pupovac ima legitimno pravo isticati političke zahtjeve, kao što ih je legitimno i ne prihvatiti. Upitan kako komentira Pupovčevu optužbu da zastupa revizionističke stavove, Hasanbegović je rekao je da su to već otrcane klevete koje su potpuno neutemeljene.
Uvjet koji će pred predsjednika HDZ-a Plenkovića u pregovorima oko sastavljanja Vlade staviti Pupovac, a možda i ostali manjinci, je da Hasanbegović ne bude u budućoj Vladi, što je bio uvjet koji su postavljali i Tomislavu Karamarku, bivšem šefu HDZ-a. Zasad se ni u neslužbenim križaljkama Plenkovićeve Vlade ne spominje Hasanbegović, a izvor blizak vrhu HDZ-a jučer nam je potvrdio da ga šef HDZ-a ne vidi na toj poziciji.
– Mislim da je nemoguća misija da Hasanbegović ostane u Vladi – rekao je naš sugovornik, no ističe kako ne vjeruje da bi zbog toga došlo do nekih trzavica između šefa HDZ-a i ministra kulture.
Izborni rezultat
– Vjerujem da će se to riješiti razgovorom na Predsjedništvu, Plenković tako rješava stvari. A i što bi Hasanbegović mogao učiniti? Vjerojatno će dobiti neku dobru poziciju, možda mjesto šefa saborskog odbora za kulturu – kaže jedan istaknuti član HDZ-a. Međutim, Hasanbegović se, doznajemo, ne miri lako s tim.
– Neće se on povući bez borbe, moglo bi biti trzavica – govori nam izvor iz HDZ-a, dodajući da Hasanbegović smatra da je dobro odradio posao kao ministar te da je njegovu poziciju u stranci potvrdio njegov izborni rezultat.
– Čuo sam da priča da će tražiti da mu Plenković javno argumentira zašto ne može biti ministar – otkriva nam sugovornik iz HDZ-a te nam prepričava Hasanbegovićeve riječi: “Pa neće me valjda Pupovac smjenjivati?!”. U HDZ-u ima i onih koji primjećuju da je Hasanbegović uspostavio blisku suradnju s mostovcima, pa i sa samim Božom Petrovom. Kažu da se s nekima od njih susreće i na neformalnim druženjima te da je izuzetno angažiran na uspostavljanju što bolje suradnje s Mostom, odnosno, želi da HDZ sastavi Vladu upravo s njima te i javno poručuje da je to zapravo jedina opcija.
Druge opcije
No, naš drugi sugovornik iz HDZ-a kaže da ne misli da im je Vlada s Mostom jedina opcija.
– Možemo Vladu sastaviti i s HNS-om, pa i s HSS-om, sad će i tamo biti promjena, a imamo dobre odnose s pojedinim HSS-ovcima. Što se tiče HNS-a, jedini problem bi nam mogla biti Vesna Pusić, ali i to se može riješiti. A možda se Hasanbegović s mostovcima dogovorio da ga podrže za ministra, pa zato toliko agitira za njih?! – komentirao je sugovornik.