SUKOB TURSKE I EU: Danci otkazali turskom premijeru, a u Francuskoj kritizirali vladu što je dopustila turski skup

Premijer Danske Lars Løkke Rasmussen zatražio je  od predsjednika Vlade Turske Binali Yildirima da, zbog tenzija između Ankare i Nizozemske, odloži posjet toj zemlji, koja je planirana za 20. ožujka. Rasmussen je za javni servis Danske rekao kako posjeta Yildirima se ne može organizirati u svjetlu “aktualnih napada Turske na Nizozemsku”, prenio je AP.

U normalnim okolnostima bilo bi mi veoma drago da ugostim turskog premijera, rekao je Rasmusen, dodavši da je Vlada Danske veoma zabrinuta zbog razvoja političkih događaja u Turskoj.

Nizozemska vlada je zbog “rizika po javni red i sigurnost” u subotu povukla dozvolu za slijetanje zrakoplova turskog ministra vanjskih poslova koji je najavio da će u Rotterdamu nazočiti nedozvoljenom skupu podrške za turski referendum o davanju širokih (“sultanskih”) ovlasti predsjedniku Erdoganu.

Predsjednički kandidati kritizirali francusku vladu jer je dopustila turski skup

“Zašto bismo na našem teritoriju trebali dozvoliti izjave koje druge demokracije odbacuju? Neće biti turske izborne kampanje u Francuskoj”, napisala je na Twitteru kandidatkinja Nacionalne fronte (FN, krajnja desnica) Marine Le Pen, koja će, prema većini nedavnih anketa, dobiti najviše glasova u prvome krugu.

Kandidati desnice za predsjedničke izbore kritizirali su u nedjelju, šest tjedana prije prvog kruga glasanja, francusku vladu jer je dopustila turskom šefu diplomacije politički govor u gradu Metzu, a kritike su uputili i kandidat centra te socijalista.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayraul pozvao je u nedjelju na “smirivanje” diplomatske krize između Turske i Nizozemske, koja je dan prije zabranila turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu dolazak u zemlju dok mu je Francuska omogućila da u nedjelju sudjeluje na sličnom skupu u Metzu, prenosi Hina.

Kandidat desnice Francois Fillon optužio je socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea da je grubo prekinuo europsku solidarnost, jer su slične skupove turskih ministara posljednih dana otkazale osim Nizozemske i vlasti u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj.

“Trebalo je prevladati zajedničko stajalište u odgovoru na turske zahtjeve. Francuska vlada je morala spriječiti održavanje tog skupa”, napisao je u priopćenju Fillon.

Cavusoglu je u Metzu, u govoru koji su izravno prenosile turske televizije, napao Nizozemsku i nazvao je “prijestolnicom fašizma” jer je spriječila skup. Optužbe za fašizam i nacizam izreko je na račun Nizozemske i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Edroganove izjave nisu se svidjele kandidatu francuskog centra za predsjedničke izbore Emmanuelu Macronu koji ih je nazvao neprihvatljivima.

“Naša zemlja ne smije dopustiti na svome teritoriju nikakvo odstupanje, ni napade na našu demokraciju, saveznike, vrijednosti”, istaknuo je Macron.

Socijalistički kandidat za predsjedničke izbore Benoit Hamon ocijenio je da “uloga Francuske nije da a priori zabrani raspravu, bez obzira na neslaganja s Erdoganom. Ali Turska se mora urazumiti. Kada Njemačka ili Nizozemska odluče zabraniti organiziranje rasprave, neopravdana je usporedba s nacistima”, dodao je Hamon. Švicarska mu nije dopustila sudjelovanje na nedjeljnom skupu u Zuerichu.

Erdogan je zahvalio Francuskoj na tome. “Francusku nisu zavele takve igre”, kazao je.

Ayrault je objasnio da je riječ o slobodi okupljanja te da ne postoji prijetnja javnom redu zbog koje bi skup trebalo zabraniti.

U Francuskoj živi oko 700.000 Turaka. Pravo glasa ima ih 70.000, glasuje ih obično oko 60 posto./HMS/

more recommended stories