SUKOB POGLAVARA Vladika Grigorije: Cerić želi islamsku BiH, Cerić: Ti si rekao da BiH nema bez dogovora Srba i Hrvata


Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je danas u Sarajevu da poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić želi od BiH napraviti islamsku državu.

“Sjećam se posjete  Washingtonu, kada smo zajedno večerali s (glavnim rabinom njujorške sinagoge Arturom  Schneierom. Razgovarali ste tada na engleskom jeziku, koji i ja dovoljno poznajem da sam shvatio da ste rekli – Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi Srbiju, a što nama ne date jednu državu – BiH”, rekao je vladika Grigorije na današnjem panelu pod nazivom “Sarajevo poslije 20 godina: od konflikta do susreta?”, održanom u okviru Svjetske konferencije za mir u Sarajevu, isprovociran Cerićevom izjavom da se “zna tko se u ovoj zemlji mora ispričati, a tko mora dati oprost”.

Cerić je u žučnoj diskusiji to opovrgao, rekavši da se ne sjeća razgovora, tvrdeći da sa Schneierom nije razgovao o tome, jer “on ne odlučuje kakva će biti Bosna”.
“S njim možemo govoriti o nekim drugim stvarima. Ali je činjenica da su, nakon raspada Jugoslavije, sve bivše republike nacionalne osim BiH, koja je multietnička. Prema definiciji, Srbija je zemlja Srba i ostalih, Hrvatska je zemlja Hrvata i ostalih, čak i Crna Gora koja se odvojila od Beograda, dok Albanci imaju dvije i po države na Balkanu. Bošnjaci koji su razbacani po cijelom Balkanu su najnezaštićeniji”, smatra Cerić.

On je citirao izjavu vladike Grigorija da “nema BiH bez dogovora Hrvata i Srba”, ocjenivši da Bošnjaci znaju što to znači – da ih nema. Prema njegovom mišljenju, BiH je “domovina Bošnjaka u kojoj oni žive i imaju pravo reći da je to njihova zemlja koju vole”.

Vladika Grigorije je podsjetio Cerića da je prilikom razgovora s njujorškim rabinom rekao i da “nema jevrejstva bez jevrejske države i nema islama bez islamske države”, na šta je Cerić veoma oštro odgovorio da je to “optužba koja ne stoji”.

“Nikad to nisam rekao. To je laž”, tvrdi Cerić.

Vladika zahumsko-hercegovački odgovorio je Ceriću da “istina nije ono što mi kažemo, te će se vidjeti istina kada dođe Gospod i upita što je istina”.

“Ja ne kažem da je to vaš konačan stav i nadam se da nije. Ali, ono što sam rekao da nema Bosne bez Srba i Hrvata – to je upravo to. Stalno se nastoji da se pravi BiH bez Srba i Hrvata, a to nije moguće. U svakom slučaju, središnje mjesto dajemo muslimanima Bošnjacima, jer su najvažniji i najodgovorniji za BiH”, istakao je vladika Grigorije.

Objasnivši da je u tom kontekstu i današnji susret, vladika Grigorije je poželio Ceriću sve najbolje i podsjetio ga da su i on i kardinal Vinko Puljić također rođeni u BiH i da nemaju drugu državu, niti hoće da je imaju.

“Zato i hoćemo da ova zemlja bude zemlja svih podjednako”, poručio je vladika Grigorije.( Srna)