Published On: Sri, stu 9th, 2016

ŠUICA: Presuda Sejdić- Finci prioritetan uvijet za BiH da bi dobila kandidatski status EU

”Stojimo na tome da se provedba presude Sjedić- Finci provede i da bude uvjet za pregovore i nije nam prihvatljivo da to ne bude tvrd uvjet za davanje kandidatskog statusa BiH. Dapače i u najnovijem izvješću o napretku Europske komisije kojeg smo danas dobili presuda Sejdić- Finci se spominje kao jedan od prioriteta, te vjerujem da će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pronaći načina kako razriješiti taj problem, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica komentirajući za Hrvatski Medijski Servis jučerašnji zahtijev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića.
Podsjetimo, Izetbegović je govoreći, jučer, pred članovima Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta zatražio da provedba presude Sejdić- Finci ne bude “tvrd uvijet EE za davanje statusa kandidata BiH za članstvo u Europskoj uniji, već da se to pitanje riješava tijekom predpristupnih pregovora.
S implementacijom presude Sejdić- Finci povezano je i riješevanje pitanja majorizacije Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH. Izetbegović je nekoliko dana prije odlaska u Bruxelles izjavio kako će kroz provedbu presude u predmetu “Sejdić- Finci” omogućiti da Hrvati mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, za što će se moći kandidirati i ostali, kao i za federalni dom naroda, i, kako je rekao- “ništa više od toga”.
Jučer je, međutim, u Europskom parlamentu i od toga odustao, potencirao je pitanje nastavka ekonomsko-socijalnih reformi, zatraživši od EE prolongiranje riješavanja izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, čime bi bila ostavljena mogućnost ponavljanja “slučaja Komšić” i na izborima 2018. godine.
Pokušaj pribavljanja alibija
-Postoji mogućnost da ćemo postići dogovor o sprovedbi presude Sejdić – Finci. Taj dogovor također bi mogao u obzir uzeti i neke legitimne primjedbe bosanskohercegovačkih Hrvata. Ali želim biti iskren s vama. Strahujem da će usprkos hitnosti, biti veoma teško složiti se po ovim pitanjima – jer neophodno je pridobiti dvotrećinsku većinu u oba doma državnog parlamenta, u kojima su zastupljeni predstavnici 14 različitih političkih stranaka”, pokušao je Izetbegović opravdati izbjegavanje europskog zahtijeva, ističući “kako bi od velike pomoći bilo ukoliko sprovedba presude Sejdić – Finci ne bude postavljena kao tvrd uvjet u pristupanju EU”.
“Moj prijedlog je da se sva ustavna pitanja razmatraju tek u okviru otvaranja poglavlja za pregovore o članstvu. Šire ustavne reforme, koje izlaze iz okvira sprovedbe presude Sejdić – Finci, nisu ni poželjne ni izvodljive u ovom trenutku – jer, kako je rekao, ključni politički akteri u BiH naprosto ne bi mogli postići dogovor o njihovom obimu i sadržaju. U naredne dvije godine moramo se usredotočiti na socio-ekonomske reforme, izgradnju transportne infrastrukture, reformu javne uprave i jačanje vladavine prava. To je ono što je građanima potrebno i što od nas očekuju”, insistirao je Izetbegović.
Izetbegovićeve optužbe
Pritom je, neizravno, optužio hrvatsku politiku u BiH za populizam i dizanje međuetničkih tenzija zato što zahtijeva promjene izbornog zakona i ustava radi osiguranja ravnopravnosti Hrvata.
-Sučeljavamo se i s populističkim snagama koje opstruiraju usvajanje socio-ekonomskih reformi. Igrajući na kartu etničkih razlika, neki od tih populista podižu i međuetničke tenzije kroz neutemeljene tvrdnje o ugroženosti njihovih vitalnih nacionalnih interesa. Žele nas vratiti na kontraproduktivne i polarizirajuće debate o ustavnim reformama. Ne smijemo im dozvoliti da nadjačaju”, poručio je Izetbegović, , očito aludirajući na hrvatske političare u BiH.
Šuica: Izmjene Izbornog zakona i Ustava prioritet
Komentirajući Izetbegovićeve optužbe hrvatska eurozastupnica Šuica za Hrvatski Medijski Servis kaže kako je činjenica da je izmjena izbornog zakona prioritet razrješenja pitanja statusa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
-Želimo da se izborni zakon izmjeni a to automatizmom povlači i promjenu ustava. To smo više puta kazali i to je stav hrvatske vanjske politike ali i stav Europske unije. Potrebno je promijeniti izborni zakon na način da Hrvati u Bosni i Hercegovini mogu birati predstavnike Hrvata u sve razine vlasti”, rezolutna je Šuica./HMS/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>