Published On: Thu, Jul 13th, 2017

ŠUICA ODGOVORILA JURATOVIĆU: Konstitutivnost naroda je jamstvo opstanka BiH, a federalizam rješenje problema

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica reagirala je na optužbe zastupnika SPD-a u Bundestagu Josipa Juratovića, da se Hrvatska ponaša destruktivno prema Bosni i Hercegovini, ustvrdivši kako se, upravo suprotno, Hrvatska prema BiH ponaša vrlo konstruktivno, za što je navela brojne primjere.

-Svjedoci smo ovih dana bombastičnih naslova i neugodnih poruka iz Hrvatske prema Njemačkoj. Što me čudi da Hrvatska vlada koja je ušla u EU kao primjer ostalima i morala te pristupne uvjete ispuniti, koji važe za EU, po pitanju BiH se destruktivno ponaša navodno štiteći interese Hrvata u BiH, izjavio je Juratović za jedan sarajevski portal.

Šuica je ustvrdila kako se Hrvatska ponaša upravo suprotno onomu za što ju optužuje zastupnik Juratović.

Hrvatska se ponaša konstruktivno

-Hrvatska se itekako ponaša vrlo konstruktivno prema Bosni Hercegovini, a to najbolje pokazuje prošlotjedni zajednički sastanak vlada Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan u Sarajevu čiji je cilj bio razmotriti brojna pitanja od zajedničkog interesa kao i odrediti  modalitete buduće suradnje s ciljem uspostavljanja što uređenijih odnosa između dvije zemlje, kazala je Šuica za Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetila je kako je tom prigodom potpisana i zajednička izjava Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

-Zanimljivo da o ovom važnom sastanku dviju vlada gospodin Juratović nije spomenuo ni riječi, kaže Šuica.

Ona smatra kako će sarajevski sastanak ostati referentan u mozaiku odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i putokaz je za budućnost. I to, ne samo zbog potpisivanja pet značajnih sporazuma već i zbog činjenice da su predstavnici Hrvatske i BiH u trosatnoj raspravi prošli 50-ak točaka dnevnog reda. Podsjetila je i kako su tom prilikom dotaknuta sva bitna pitanja u odnosima BiH i Hrvatske.

-U bilateralnom smislu, za Hrvatsku nema važnije države od Bosne i Hercegovine. Povezanost dviju država i naroda je povijesna – upućeni smo jedni na druge i u geoprometnom položaju te u kontekstu odnosa u proteklim godinama, ističe hrvatska europarlamentarka u razgovoru za HMS, naglašavajući kako je Hrvatska  članica EU-a, a BiH ima europsku perspektivu.

Upravo na tom tragu, ističe, Hrvatska želi riješiti što je moguće više otvorenih bilateralnih pitanja s Bosnom i Hercegovinom – i tu je, kaže, vidljivo koliko je pristup Hrvatske prema Bosni i Hercegovini konstruktivan.

Kontinuirana skrb za Hrvate u BiH

Glede ustavnog ustrojstva Bosne i Hercegovine za Hrvatsku je, naglašava potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, posebno važno da u okviru ustavnog ustrojstva BiH pošalje kontinuiranu poruku skrbi za položaj Hrvata kao konstitutivnog, ravnopravnog naroda u BiH.

-Od svih političkih stranaka, institucija, konstitutivnih naroda i drugih koji žive u BiH, očekujemo da vlastitim inicijativama na najprimjereniji način urede odnose. Posebice u svjetlu predstojećih izbora 2018. godine ispune sve one kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio pravno uređen i pravičan, kaže Šuica.

Šuica je komentirala i Juratovićevo zalaganje za ukidanja konstitutivnosti naroda i zagovaranje građanske BiH, koju po Juratovićevom vjerovanju “s radošću odobravaju Hrvati u središnjoj Bosni”.

Naglasila je da je koncept konstitutivnih naroda zapravo jamstvo opstanka Bosne i Hercegovine jer je, ističe, iluzija misliti da će koncept građanske države zaustaviti srpske separatističke i bošnjačke unitarističke tendencije.

Sukob separatizma i unitarizma- korjen problema

-Sukob tih dviju tendencija je upravo korijen problema. Jedino je federalizam i novo državno uređenje rješenje problema. Dapače, inzistiranje na građanskoj BiH te će škodne i štetne tendencije samo pojačati. Štoviše, upravo Hrvati su jedini jamac opstojnosti Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države, kaže Šuica za HMS.

Što se tiče hrvatske potpore europskom putu Bosne i Hercegovine, poznato je, kaže, da Hrvatska kao i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu snažno podupiru Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njenom reformskom putu i na putu u članstvo u Europskoj uniji.

-Sporazum o europskom partnerstvu bit će naš doprinos da se proces – koji je sada intenziviran stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već i podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU – kreće prema dobivanju statusa kandidata za BiH. To bi unaprijedilo proces reformi i kvalitetniju suradnju na svim razinama vlasti, uvjerena je Šuica.

BiH u Hrvatskoj ima prijatelja i parnera

Podsjeća i da je Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner Bosni i Hercegovini, te da je u proteklim godinama Hrvatska uložila više od milijardu eura u BiH, te da svi planovi za budućnost u Hrvatskoj idu u istom smjeru i žele tim putem i jačati gospodarske odnose.

-Kao članica NATO saveza Hrvatska će se truditi pomoći Bosni i Hercegovini u ispunjavanju niza uvjeta potrebnih za aktivaciju Akcijskog plana potrebnog za članstvo u NATO-u. Zajednički ćemo raditi na provedbi brojnih infrastrukturnih projekata – o kojem je održan sastanak u Trstu gdje je bila aktivna Hrvatske u okviru formata nekoliko članica EU i zemalja Jugoistoka Europe, naglašava potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica, te zaključuje:

-Bosna i Hercegovina može računati na Hrvatsku, jer u Hrvatskoj, BiH ima i partnera i prijatelja te najsnažnijeg – vrlo artikuliranog i informiranog – zagovornika europskog puta Bosne i Hercegovine.

Ističe kako povjerenje koje grade Hrvatske i BiH treba iskoristiti u hodogramu aktivnosti u svim resorima u ovom mandatu i na taj način iskoristiti za rješavanje onih pitanja koji su dulje vremena na dnevnom redu.

Nakon sastanka vlada Republike Hrvatske i BiH u Sarajevu, Šuica očekuje da će se uskoro održati iduća ovakva sjednica u Republici Hrvatskoj./HMS/