Published On: Pet, svi 17th, 2019

Šugom zaraženo 800 migranata, sve su agresivniji, nižu se incidenti

Broj migranata u BiH iz dana u dan raste, a s porastom ovog priljeva rastu i brojni problemi i pojavljuju se novi, na koje službe nadležne za ovaj problem rješenja pokušavaju naći ad hoc i nerijetko nailaze na nepremostive prepreke.

Trenutačno se u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, nalazi oko 6000 ilegalnih migranata, a u USŽ-u samo taj broj prije nekoliko dana bio je 3332. Kako su potvrdili iz ove službe, vremenske prilike ovog tjedna smanjile su priljev, ali on će zasigurno iznova narasti s poboljšanjem vremena.

– Problem u posljednje vrijeme, a kao izravna posljedica ovog ogromnog priljeva, predstavlja kontrola higijensko-epidemiološke situacije. Posebno je izražen u USŽ-u jer tamošnje zdravstvene ustanove za to jednostavno nemaju kapaciteta – izjavila je ministrica zdravstva u Vladi USŽ-a Nermina Ćemalović. Prema njezinim riječima, o ozbiljnosti situacije najbolje govori podatak kako su zdravstveni radnici u proteklom razdoblju evidentirali migrante koji su HIV pozitivni, a ima i oboljelih od tuberkuloze te hepatitisa B i C. Također, evidentirano je i oko 800 migranata zaraženih šugom.

“U dvama najvećim prihvatnim centrima u Unsko-sanskoj županiji, a to su Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, trenutačno je smješteno više od 3000 migranata. Najveći je broj mladića starosti od 15 do 30 godina, a među njima je evidentiran i značajan broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Definitivno je situacija zabrinjavajuća”, kazala je Ćemalović. – Kapacitet Županijske bolnice u Bihaću dovoljan je samo za domicilno stanovništvo.

U slučaju pojave bilo kakvih masovnijih zaraznih bolesti među migrantima ili slično, bili bismo u ogromnom problemu. Imali smo slučajeve masovnih tučnjava među migrantima i zamislite kako je kad odjednom primite nekoliko desetina ozlijeđenih osoba. Dovoljno je samo napomenuti da je Dom zdravlja u Bihaću u proteklom razdoblju u Hitnoj medicinskoj pomoći izvršio više od 2500 usluga koje se odnose na migrante – kaže.

Služba za poslove sa strancima iz proračuna dobije sredstava kao i u godinama prije migrantske krize, a to je samo jedna od ilustracija kompleksnosti problema koji je iznio Slobodan Ujić, ravnatelj ove institucije.

Najteži zadatak Službe za poslove sa strancima je kroz biometrijske podatke utvrđivanje identiteta i države iz kojih dolazi svaki od ilegalnih migranata, jer 99 posto tih ljudi ne posjeduje nikakav dokument. Posebno zabrinjava sve veća agresivnost ilegalnih migranata koji se ponašaju nasilnički i prema ovlaštenim službenim osobama.

– Dosta ih koristi droge i alkohol, a u prošloj godini imali smo štete više od 250 tisuća KM u našem migracijskom centru. Bilo je tu osoba koje su uništavale cjelokupan inventar. Ne slažem se s pričom da se migrante ne može procesuirati, Tužiteljstvo to mora raditi – kazao je Ujić.

U očekivanju ljetne sezone Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija su, na osnovi operativnog plana, tražili dodatne snage na osiguranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom za mjesta kuda najviše prolaze ilegalni migranti. Kako će se situacija dalje odvijati i hoće li se domaće institucije moći adekvatno izboriti s ovim problemom, ostaje nam vidjeti, piše vecernji.ba.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare