Published On: Čet, stu 26th, 2020

SUDOVI SU U BIH KAO INZKO, KAO BURZA: Tražila optuženje Konakovića i Efendića i pritiskala…

Pred Prvostupanjskom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održano je pripremno ročište u postupku protiv Dalide Burzić zbog neispravnog postupanja za vrijeme obavljanja dužnosti glavne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu.

Disciplinski tužitelj Mirza Hadžiomerović iznio je disciplinsku tužbu kojom se Burzić na teret stavlja da je kao glavna kantonalna tužiteljica u dva slučaja tražila optuživanje političara – Semira Efendića i Elmedina Konakovića.

U odgovoru na ove navode Obrana Burzić, koja je sada sudija Suda BiH, istaknula je da tužena nije ispoljila nikakvu pristrasnost i da je samo inzistirala na učinkovitom vođenju postupka.

Disciplinska tužba, koja je podnesena 27. kolovoza, tereti Burzić za očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima ili drugim osobama.

Hadžiomerović je naveo da je Burzić u dopisu zamjenici glavne kantonalne tužiteljice Aidi Topalović tražila optuživanje Semira Efendića, te da je ta uputa bila preuranjena s obzirom da Efendić tada nije imao status osumnjičenog, nego prijavljenog lica.

”Tužena je, svjesna da je predmet u fazi prijave, izdala uputu za njegovo optuživanje”, kazao je Hadžiomerović.

Po drugoj točki, Burzić je na teret stavljeno da je u drugoj polovini 2018. tužitelju Sanjinu Boguniću rekla da želi da se procesuira Elmedin Konaković, a od glasnogovornice Azre Bavčić tražila da prikupi medijske izvještaje o njemu.

Hadžiomerović smatra da je Burzić djelovala po predrasudama, jer je a priori željela procesuiranje.

Pravna punomoćnica tužene Vasvija Vidović kazala je da prema pravilniku glavna tužiteljica može davati uputstva i instrukcije pojedinim tužiteljima, ali da dopis iz prve točke disciplinske tužbe nije ni uputstvo ni instrukcija nego interni akt.

Prema riječima Vidović, zamjenik je u tom trenutku imao očigledne propuste i glavna tužiteljica je tražila da se uzme u rad nakon što je 7. kolovoza 2018. izvršila uvid i konstatirala da se radnje ne vrše učinkovito.

Ona je dodala da istraga nije bila otvorena ni pet mjeseci nakon podnošenja prijave u slučaju sa smrtnom posljedicom. Vidović je napomenula da će jedan od dokaza Obrane biti optužnica koja je protiv Efendića podignuta 22. srpnja ove godine.

Kad je riječ od drugoj točki, Vidović je kazala da se iz opisanih radnji ne vidi da je Burzić ispoljila pristrasnost u pogledu Konakovića.

”Imao je sedam kaznenih prijava. Šta je trebalo da stoje te prijave, da kaže ostavite te predmete u ladici?”, upitala je punomoćnica.

Disciplinski tužitelj predložio je da se na glavnu raspravu pozove pet svjedoka, većinom tužitelja, te izvedu materijalni dokazi.

Obrana neke od tih svjedoka želi ispitati kao svoje, te izvesti više materijalnih dokaza.

Ročišta za glavnu raspravu zakazana su za 21. i 22. prosinac, te 5. siječanj.