Published On: Sun, Jul 7th, 2013

Sudovi kriju istinu o ratnim zločinima?!

Više od 1.500 građana do sada je potpisalo peticiju kojom se želi zaustaviti uskraćivanje informacija sa suđenja za ratne zločine i druga teška krivična djela za koja postoji interes javnosti.

Ovi potpisi prikupljeni su u Sarajevu u okviru kampanje „Stop cenzuri o ratnim zločinima“, koju je pokrenula Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN) 26. lipnja.

BIRN je do sada tri puta organizirao prikupljanje potpisa, a ove aktivnosti bit će nastavljene svake srijede i subote.

Osim potpisnika peticije, oko 550 građana podržalo je kampanju na facebook straniciStop cenzuri o ratnim zločinima.

Doprinos zaustavljanju cenzure informacija zainteresirani mogu dati i na broj telefona 033 911 555, kao i ispunjavanjem ankete na facebook stranici.

BIRN prikupljanjem potpisa želi dokazati da za ova suđenja postoji interes javnosti i da građani ne podržavaju uskraćivanje podataka o identitetu optuženih i snimaka iz sudnica.

Otvorenost pravosudnih institucija prema javnosti proteklih godina sve više se gubi nakon što je Tužiteljstvo BiH odlučilo da sakrije optužnice od očiju javnosti. Sud BiH usvojio je pravilnike na osnovu kojih se imena optuženih, te nazivi gradova i institucija zamjenjuju inicijalima, a audio i video snimci sa suđenja izdaju u trajanju od samo deset minuta.

U takvim okolnostima mediji su onemogućeni da objektivno, potpuno i precizno informiraju javnosti o postupcima za ratne zločine, organizirani kriminal, terorizam i druga teška krivična djela.