Published On: Wed, Sep 30th, 2015

SUĐENJE U SAD-u: Bosanka Jasminka Ramić priznala pomaganje ISILA


Jasminka Ramić, amerikanka bosanskog porijekla, priznala je da je pomagala terorističke skupine u Iraku i Siriji.
Ramić se u Okružnom sudu u St. Louisu izjasnila krivom po jednoj točki optužnice za zavjeru zbog pružanja materijalne potpore teroristima. Kazna će joj biti izrečena 5. siječnja 2015. godine.
Ramić je jedna od šest bosanskih izbjeglica koje su u veljači optužene za pružanje materijalne i vojne potpore ISIS-u i Al-Qaidi u Iraku. Optužena je zbog donacije od 700 dolara.
Ona je dobila američko državljanstvo 2006. ali se nakon toga preselila u Njemačku gdje je i uhićena.

Ostalih pet osumnjičenih su se izjasnili da nisu krivi, prenose mediji u SAD-u. Troje od njih – supružnici Ramiz i Sedina Hodžić, te Armin Harčević žive u St. Louisu. Mediha Medy Salkičević živi u Schiller Parku, u Illinoisu, a Nihad Rošić u Utici, u New Yorku.
Američke vlasti su rekli da je Ramiz Hodžić koristio Facebook, PayPal, Western Union i američku poštu da koordinira pošiljke novca i zalihe preko posrednika u inozemstvu. On i njegova žena su optuženi za 10 transfer novca u ukupnom iznosu od 8.850 dolara i dvije isporuke vojne opreme u vrijednosti od 2.451 dolara.
Sedina Hodžić je optužena za pomaganje u jednom od tih transfera i isporuku šest paketa vojne opreme.
U optužnici se navodi da je Hodžićima pomogao Abdullah Ramo Pazara, bosanski imigrant koji je napustio St. Louis u svibnju 2013. kako bi se borio u Siriji. Tamošnje vlasti su priopćile da je tamo i poginuo.
poskok.info