Published On: Uto, stu 1st, 2016

SUĐENJE U PRIŠTINI: Radončić negirao da je ubio ili platio ubojstvo Delalića, ispitivan i o “bošnjačkoj državnoj mafiji”

 
Trećeg dana svjedočenja Fahrudina Radončića na suđenju Naseru Kelmendiju u Osnovnom sudu u Prištini tužitelj je nastavio ispitivanje u vezi ubistva Ramiza Delalića Ćele, koje se dogodilo 2007. godine u BiH, javlja Anadolija.
Fahrudin Radončić lider Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine svjedok je Tužiteljstva na suđenju Naseru Kelmendiju optuženom za organizovani kriminal, umješanost u ubojstvo Ramiza Delalića Ćele i trgovinu narkoticima.
Lekića ubio Ćosović
Odgovarajući na pitanja tužitelja Andrewa Hughesa i sutkinje Ane Adamske Gallant, Radončić je danas negirao da je ikada nekome dao novac za ubojstvo Ramiza Delalića i negirao je da je tražio od Nasera Kelmendija da unajmi Srbe da ubiju Delalića. On je kazao da nije ubio Ramiza Delalića kako bi se osvetio za smrt Selvera Lekića, svog vjenčanog kuma, te da nije imao razloga da se sveti pošto je ubojica Selvera Lekića bio poznat, što je detaljno na suđenju u Sarajevu objasnila Azra Sarić.
“Ubio ga je izvjesni Ćosović, a Ramiz Delalić i Azra Sarić su pokušavali pružiti prvu pomoć Selveru Lekiću i spasiti mu život. Ubacili su ga u kola hitne pomoć. Azra je bila liječnik i Delalićeva djevojka”, kazao je Radončić.
Fahrudin Radončić je negirao da je s Ekremom Lekićem pričao o mogućim drugim osobama, pored Mersudina Ćosovića, koje su mogle biti povezane sa Selverovim ubojstvom, niti o mogućoj da je u ubojstvo Selvera Lekića umješanosti Ramiza Delalića.
U vezi zaposlenja Belme Lekić, druge žene Selvera Lekića u njegovoj kompaniji, Radončić je kazao da je radila kao tehnički administrator ili kurir u Dnevnom Avazu oko godinu dana, ali da je dobila otkaz nakon godinu jer nije bila dobra za taj posao. Po riječima Radončića Belma Lekić je primljena kao socijalni slučaj, jer je bila bez egzistencije nakon smrti muža. Radončić je tvrdio da je njegova tajnica bila od 1979. Seida Kastrat, te da Belma Lekić nikada nije bila njegova tajnica.
“Nisam tražio ni platio ubojstvo Delalića”
Radončić je kazao kako nikada nije sreo udovicu Delalića, niti je netko u njegovo ime razgovarao s njom prije nego što je ona svjedočila. Također je kazao da nitko u njegovo ime nije govorio s Azrom Sarić, prije nego što je ona svjedočila.
Radončić je rekao i da nije bio na sahrani Ramiza Delalića jer ni Delalić nije bio na sahranama njegovih bližnjih i zato što to ne bi bilo dobro za njegovu reputaciju, kao javne ličnosti. Za njega je, naveo je, Delalić bio kontroverzna ličnost zato što mu se sudilo za ubojstvo srpskog svata, a prije rata je bilo i pucnjave između njega i Zijada Turkovića ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, a imao je i incident nakon rata kada je jednog dana u Sarajevu razbio sve prodavnice koje su prodavale svinjetinu.
Fahrudin Radončić je kazao i da nikada od nikog nije tražio ubojstvo Nasera Kelmendija, te da je Šejla Turković na sudu u BiH morala platiti kaznu za povredu njegove ličnosti, jer je lažno govorila da je on s njom razgovarao o tome da bi njen muž, Zijad Turković, mogao ubiti Kelmendija.
Radončić je kazao da je Šejla Turković pod utjecajem svog muža Zijada Turkovića, počela mijenjati činjenice kriminalnih slučajeva koje je pratila, kao što je slučaj velike krađe na sarajevskom aerodromu.
Kazao je i da je otpuštena 2010. nakon uhićenja Zijada Turkovića, jer je tražila da Dnevni avaz ne piše da je Zijad Turković obavio pljačku stoljeća u vrijednosti od 2,5 milijuna maraka i izvršio nekoliko ubojstava.
Radončić je kazao da je njenom tadašnjem uredniku koji se požalio na nju, rekao da Šejla nema prava zbog uhićenja svog muža mijenjati činjenice, te da je podržao urednika. Kazao je i da je tada bio pod velikim političkim pritiskom jer je bio optužen da je bos Zijada Turkovića, čija žena radi u njegovoj kompaniji.
Naljutio sam svog koalicijskog partnera
Fahrudin Radončić je u vezi svog svjedočenja od petka da je Ramiza Delalalića “ubila bošnjačka državna mafija, ponovio da je do tog uvjerenja došao na osnovu medijskih tekstova i intervjua, koji je Delalić dao dva dana pred smrt”.
Također je kazao da nije bilo potrebe da on išta prijavljuje tužiteljstvu u vezi svojih uvjerenja, jer je tužiteljstvo već vodilo istragu u vezi medijskih natpisa u kojima je Delalić najavio otkrivanje ubojice Nedžada Ugljana, šefa tajne policije RBiH.
Radončić danas nije želio odgovoriti na pitanje na koje točno ličnosti misli, kada je kazao “da iza ubojstva Delalića stoji bošnjačka državna mafija, zato što je, kako je kazao, svojim svjedočenjem u petak izazvao burnu reakciju svog koalicijskog partnera, Stranke demokratske akcije (SDA). Rekao je i da je o detaljima govorio kada je bio ministar sigurnosti, te da su sva imena objavljena u bosanskim medijima”.
“Ne želim svojim izjavama komplicirati političke odnose u BiH”, kazao je Radončić.
On je naveo i da se njemu u BiH sudi kako bi bio eliminiran kao političar, te da je baš na dan kada je predao kandidaturu za predsjednika BiH u Prištini pročitana optužnica Naseru Keljmendiju. Radončić je kazao da je “tužitelj u Sarajevu Dubravko Čampara, koji je pokušao skreniti istragu na njega i na Nasera Kelmendija, brat ministra unutarnjih poslova i da je rođak premijera Denisa Zvizdića”. Radončić je kazao i da je “tužitelj Čampara davao instrukcije svjedokinji Azri Sarić kako da svjedoči protiv njega”.
Unakrsno ispitivanje
Nakon što je tužitelj završio s izravnim ispitivanjem, Besnik Berisha, odvjetnik obrane Nasera Keljmendija unakrsno je ispitivao svjedoka tužiteljstva Fahrudina Radončića. Radončić je pri tom negirao sve navode iz svjedočenja Šejle Turković u kojima je ona njega povezala s ubojstvom Ramiza Delalića.
Radončić je odgovarajući odvjetniku Berishi na pitanja vezana za ranije svjedočenje Šejle Turković na suđenju Naseru Keljmendiju, kazao da nije bio blizak prijatelj s Kelmedijem da bi od njega zatražio nečije ubojstvo, da nije dobio pare od Keljmedija za svoju političku kampanju, da nije lažno prijavljivao broj izdanih novina kako bi na taj način prao novac i negirao je bilo kakve sastanke na kojima je on navodno planirao ubojstvo Delalića.
“Šejla je rekla da je bila prisutna kada ste nosili veliku sumu novcu za ubojstvo Delalića, je li to točno? -Ja nikada ne nosim keš novac i to nije istina. Takvog sastanka nikada nije bilo”, naveo je Radončić.
Na pitanje koji je motiv imala Šejla Turković da svjedoči da je on planirao ubojstvo Delalića, Radončić je kazao da je bilo više motiva, pored objektivnog izvještavanja u njegovim novinama, do njegove pune podrške kao ministra sigurnosti radu pravosudnih institucija, dok je rekao da za motiv Amira Cibre, njegovog bivšeg vozača, nije baš siguran, osim što je dobio otkaz u Avazu zbog dokumentirane krađe.
Radončić je kazao da je, malte ne, multimilijunaš i da nije imao potrebe za pranjem novca i ilegalnim novčanim transakcijama. Potvrdio je da je bio ministra sigurnosti kada je Keljmendi uhićen i da je tada za medije izjavio da je Keljmendi tamo gdje mu je mjesto, te da je uhićenje Keljmendija smatrao uspjehom njegovog sektora. Radončić je kazao da nikada nije radio nikakve nezakonite radnje i da nikada nije planirao ničije ubojstvo.
Negirao svjedočenje Šejle Turković
Negirao je svjedočenje Šejle Turković da je imao svoje ljude u policiji, tužiteljstvu i sudstvu i da je po njegovom nalogu uhićen Zijad Turković u vezi ubojstva Delalića.
Radončić je kazao da su tvrdenje Šejle Turković da je njegov mogući motiv za ubojstvo Delalića to što je njegova supruga prije njihovog braka bila Delalićeva djevojka, misli bolesnog uma i ništa drugo.
Odgovarajući na pitanja odvjetnika Beriše potvrdio je da ga je Raffi Gregorijan iz OHR-a na diplomatski način upozorio da ne treba imati ikakve veze s Naserom Kelmendijem, ali bez iznošenja detalja. Radončić je potvrdio i da mu je poznato da u BiH živi još jedan Naser Keljmendi, koji je optužen za trgovinu drogom, a koji je vlasnik kompanije Nikpetrol.
Odvjetnik je pitao i je li od 2007. do 2016. ikada bio saslušan od bh. vlasti za naručivanje ubojstva Delalića, Radončić je odgovorio da nije. On je, takođe, ocijenio da je ima Nasera Keljmendija povezano s njegovim kako bi komprovitiran kao političar i biznismen.
Odvjetnik Berisha je kazao da smatra da je njegov klijent Keljmendi kolateralna šteta cijele situacije oko Radončića, s čime se Radončić složio.
Posljednjih pola sata ročišta je bilo zatvoreno za javnost i mediji su morali napustiti sjednicu.
Naser Keljmendi je uhićen početkom svibnja 2013. od strane Policije Kosova na osnovu naloga za uhićenje izdanog od strane pravosudnih organa Bosne i Hercegovine. Specijalno tužiteljstvo Kosova je u srpnju 2014. podiglo optužnicu protiv Nasera Keljmendija pri Osnovnom sudu u Prištini. Keljmendi se izjasnio da nije kriv po ni jednoj točki optužnice. On je optužnicu ocijenio politički motiviranom, jer je bio “sponzor političara koji više nisu na vlasti u BIH”./AA/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x