SUĐENJE TAHIROVIĆU ZA ZLOČINE U JABLANICI: Zatočenici zlostavljani u muzeju

Na suđenju Mirsadu Tahiroviću zvanom Deba za zločine počinjene na području Jablanice, svjedoci Županijskog tužiteljstva u Mostaru ispričali su kako su zatočenici zlostavljani u muzeju i takozvanim Rogića kućama.

Matija Jakšić se prisjetio kako je u jesen 1993. doveden u Donju Jablanicu, gdje ga je, kako je naveo, udarao Deba.

-Doveli su nas u štalu, u kojoj je dominirao gospodin Deba. Pored je bio i mali trap, prostor pet-šest kvadrata, visine možda metar i po, zatvoren vratima od drveta. Ja nisam boravio u trapu. Zuka je bio jedan profesionalni vojnik, a ovaj tu Deba i njegov nalogodavac Nihad bili su krvoloci. Mitar Zelenika mi je rekao kada sam došao u štalu: ‘To je Deba, strah i trepet’ – kazao je Jakšić.

On je ispričao kako su zatočenici udarani nakon što je pala granata i ranila jednog stražara.

-Odnekud su se stvorili Deba i Nihad i rekli: ‘Sad ih postrojite da ih njihove ustaše ubiju.’ Tu je bio i špalir vojnika, njih oko 30. Svi su nas tukli, posebno Deba, udarao je nogama i šakama. Mene je osobno udarao, što sam osjetio na svojim leđima i bubrezima, a malom Pavloviću je slomio tri-četiri zuba – kazao je svjedok.

Prema njegovom iskazu, Deba i i drugi su ih tjerali da ližu beton, da legnu potrbuške ili da klanjanju, pa ih onda udarali po leđima i stomaku. Svjedok je rekao da je prebačen u Muzej “Bitka na Neretvi”, gdje je upoznao Karla Marića.

-Njega je Deba ostavio totalnim invalidom, Karlo mi je pričao nešto, a i ovi zatvorenici – kazao je Jakšić, koji je naveo da je Debu prepoznao “još u hodniku sudnice”.

Tahirović, nekadašnji pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je da je 1993. godine sudjelovao u mučenjima, zlostavljanjima i ponižavanjima zatočenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Svjedok Zvonimir Kukić je kazao da je Debu upoznao kada je iz muzeja prebačen u bazu kod Rogića kuća.

-Nisam vidio da je nešto loše napravio, ali sam ga stalno viđao s Nihadom. To je bio momak pun energije, mlad, nosio talijanku frizuru. Meni nije ništa loše uradio. No, čuo sam i od svojih, kao i od njegovih, da je drugima radio sve i svašta, da je izmlatio ovog, onog – ispričao je Kukić.

I svjedok Vinko Dubas se Debe sjeća iz Rogića kuća, gdje je njih desetak bilo zatočeno “u trapu visine metar i trideset”. Deba mu je, kako je naveo, jedne prilike rekao da ide s njima na “tuširanje”.

-Uplašio sam se, razmišljao sam kuda me vode i tko zna što će se dogoditi. Nisam znao šta znači ‘tuširanje’. Odveli su me do mog stana i rekli da im moram dati novac – ispričao je Dubas i dodao da je njegova sestra nekome od njih dala oko 5.000 maraka.

Na suđenju je svjedočio i Adem Halebić, koji je naveo da je od maja 1993. godine bio stražar u Muzeju “Bitka za ranjenike”, gdje su na katu bili smješteni civili hrvatske nacionalnosti.

-Osim na katu, zatvorenika je bilo i u podrumu, kao i ratnih zarobljenika. Podrumske prostorije su bile s malo svjetla i bilo ih je negdje šest-sedam. U te prostorije je mogao svako da uđe, a ja nisam mogao da spriječim onoga koga sam se bojao – kazao je svjedok.

On je dodao kako je čuo da su pojedinci dolazili i ulazili na silu u podrumske prostorije i loše postupali prema zatvorenicima. Svjedok je kazao kako nikada nije vidio optuženog i da je samo čuo za Debu. Nastavak suđenja zakazan je za 14. rujan, prenosi BIRN.

more recommended stories