Published On: Wed, Jun 21st, 2017

Suđenje Radončiću: Nezakonitom proglašena naredba Tužiteljstva za vještačenje mobitela

Na suđenju Fahrudinu Radončiću i još četvero optuženih za ometanje rada pravosuđa, Sudsko vijeće je nezakonitom proglasilo naredbu Tužiteljstva BiH za vještačenje telefona svjedokinje Azre Sarić.

Sudsko vijeće je kazalo da je nezakonitom proglašena naredba Državnog tužiteljstva za vještačenje telefona Azre Sarić iz 25. prosinca 2015., kao i dopuna tog vještačenja četiri dana kasnije. Nezakonitim je proglašen i izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o vještačenju iz siječnja 2016., kao i svjedočenje Irhada Kosa o ovom vještačenju.

“Zabranjuje se Tužitejstvu BiH izvođenje ovih dokaza. Neće se provoditi, niti bilo koja činjenica koja je proizašla iz tih dokaza”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović.

Mašović je kazala da je Sarić poslala podnesak pod nazivom “Zahtjev za zaštitu privatnosti”, koji se odnosi na svjedočenje Irhada Kosa o komunikacijama za koje je svjedokinja dala odobrenje. Državno tužilaštvo je dostavilo izjašnjenje u kojem je navelo da je svjedokinja, osim za optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, odobrenje za komunikacije dala za još dvije osobe, a što Sarić nije navela u svom podnesku.

Sutkinja Mašović je pojasnila da je pri donošenju odluke poslužila izjava svjedokinje od 25. prosinca 2015. u kojoj je dana dozvola za vještačenje komunikacija s Dautbašićem i Šahman, ali nema dozvole za druge osobe, niti se one spominju u zapisniku.

“Osnovna naredba sadrži naredbu da se vještači sve iz mobitela, a dopuna je išla da se također sve vještači, samo u skraćenom razdoblju. Takva naredba ne može biti zakonita”, rekla je u obrazloženju sutkinja Mašović.

Radončić se optužnicom tereti da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto veleposlanice u Sloveniji ili nekoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Prije nego je Vijeće donijelo oduku, Mirna Delalić, koja brani Šahman, osporavala je zakonitost naredbi te pojasnila da se ona odnosi na “sve u telefonu”. Ostale Obrane su, između ostalog, navodile da se svjedokinja prilikom saslušanja u sudnici izjasnila o određenim kontaktima a koji nisu obuhvaćeni izvještajem.

Radončićev branitelj Asim Crnalić je prokomentirao kako ne pamti da je netko pred Državnim sudom imao povlašten tretman kao Azra Sarić, kao i da ako se prihvati mjera koju odredi Tužiteljstvo BiH, Obrana nema prostora za manevar.

Na ovom ročištu je bilo planirano i da Kos nastavi sa svjedočenjem, odnosno iznese nalaz videonadzora koji nije obuhvaćen optužnicom, ali će Sudsko vijeće odluku o tome donijeti kada se dođe do faze dodatnih dokaza.

Suđenje će biti nastavljeno 5. srpnja, javlja BIRN.